Vijesti 14.01.2016.

BiH zvanično poslala obavijest Holandiji da želi u EU

ČITANJE: 1 minuta
evropska unija bih
Vlasti Bosne i Hercegovine zvanično su obavijestile Brisel o namjeri da se pridruže Evropskoj uniji.

Kako je kazao Bert Koenders, ministar spoljnih poslova Holandije koja predsjedava Evropskom unijom, bh. vlasti kontaktirale su predsjedavajuću državu i izrazile svoju namjeru da uskoro apliciraju za članstvo u  EU, prenosi Sputnik.

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je krajem novembra kako će vlasti Bosne i Hercegovine u narednih nekoliko mjeseci, a najdalje do februara 2016. godine podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

S druge strane, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je krajem decembra prošle godine da će BiH do kraja januara podnijeti zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, a početkom 2017. dobiti status kandidata,

Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, demantirao je Zvizdića i Čovića te kazao da će BiH predati aplikaciju za članstvo u EU predati u vremenu kad Holandija predsjedava, a to je u narednih šest mjeseci.

On je tada rekao da nije siguran da će aplikacija biti predata u januaru ove godine, ali da će BiH u narednih šest mjeseci sigurno predati kredibilnu aplikaciju za članstvo.

-Sigurno ćemo aplikaciju predati u narednih šest mjeseci i to je realan rok. Vjerovatno će adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) doći u prvi plan – kazao je Šarović novinarima početkom januara.

(NN)