Svijet 04.12.2022.

Bijela kuća osuđuje Trampa zbog pozivanja na “ukidanje” ustava

ČITANJE: 1 minuta

Bijela kuća osudila je danas bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa zbog toga što je pozvao na “ukidanje” američkog Ustava.

Tramp je u subotu objavio na svojoj društvenoj mreži istina neosnovanu tvrdnju da je pobijedio na predsjedničkim izborima 2020. godine optuživši velike tehnološke kompanije da u dosluhu sa demokratama rade protiv njega, navodi BBC.

Portparol Bijele kuće Endrju Bejts rekao je da su Trampovi komentari “anatema na duši” američke nacije.

Ne možete voljeti Ameriku samo kada pobijedite – rekao je Bejts i poručio da  bi Trampove komentare trebalo “univerzalno osuditi”, što je, kako ocejnjuje BBC poruka upućena visoko pozicioniranim članovima Republikanske stranke koji su do sada izbjegavali da kritikuju ispade bivšeg predsjednika, prenosi Srpskainfo.

Iz uticajnih krugova demokratske stranke su takođe upućene kritike na račun republikanaca, a demokratski zastupnik u Predstavničkom domu Erik Svavel postavio je republikancima pitanje kako kao članovi te stranke mogu sebe i dalje da nazivaju “ustavnim konzervativcima”, a da pritom ne osude Trampove komentare.

U svojoj jučerašnjoj objavi, Tramp je, između ostalog, ponovio svoje tvrdnje o “masovnoj i široko rasprostranjenoj prevari i obmani” tokom posljednjih predsjedničkih izbora i konstatovao da bi odmah trebalo da bude vraćen na vlast.

(Z.M)