Vijesti 21.02.2017.

”Bijele mantile” iz RS mami evropski hljeb

ČITANJE: 2 minute

Svake godine iz Republike Srpske u svijet se otisne više od sedamdeset ljekara različitih specijalnosti.

Bogdanić: Rješenje je kreditiranje studenata, koji bi onda morali da ostanu u zemlji

Svake godine Srpsku napusti oko 70 ljekara raznih specijalnosti. Tako se za posljednje četiri godine u bijeli svijet otisnulo oko 300 “bijelih mantila”.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, na evidenciji nezaposlenih u decembru 2010. bilo je 59, a u novembru prošle godine čak 175 lekara.

– Nije onda čudo što se ljekari sve češće odlučuju da odu. To je trend koji će se u narednom periodu još više ubrzati, pošto su najave resornog ministarstva da se prelazi na trezorski sistem domova zdravlja, a on će podrazumjevati dodatna otpuštanja već zaposlenih – izjavio je za “Novosti” predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS Miodrag Femić.

Osim ovih okolnosti na rastući trend odlazaka ljekara utiče i sve otvorenije tržište van granica RS.

– Svjetsko i evropsko tržište ljekara sada je još primamljivije za svakog pojedinca koji nije uspio naći uhljebljenje unutar granica Srpske. I papirologija u odnosu na prethodnih nekoliko godina je pojednostavljena, pa mladi visokoobrazovani medicinski kadar sve češće se opredjeljuje na inostrani angažman – objasnio je Femić.

I ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić objasnio je za “Novosti” kako to tržište rada utiče na odliv ljekara iz Republike Srpske.

– To je problem koji je zahvatio celu Jugoistočnu Evropu, ne samo zemlje bivše Jugoslavije, već i Bugarsku, Rumuniju, Albaniju. Svi mi dijelimo istu sudbinu, tržište je sada otvoreno i za visokokvalifikovanu radnu snagu. Međutim, ono što je problematično u ovoj priči je da se u RS za odlazak opredjeljuje uglavnom mladi, tek kvalifikovani kadar, koji nije na vrijeme našao uhljebljenje, ali i onaj dio mladih koji uvijek traži više. Ne poznajem nijednog profesora sa Medicinskog fakulteta koji je otišao, nemamo ni nekakav pretjeran odlazak eminentnih stručnjaka iz bolnica – rekao je Bogdanić.

On, kao mjeru prevencije, predlaže obavezno kreditiranje studenata medicine.

– Jedan od načina da zadržimo naše ljekare jeste da se studenti kreditiraju i da onda imaju obavezu da ostanu da rade u zdravstvenom sistemu RS – kaže Bogdanić.

(Novosti)