Politika 11.04.2016.

“Bijeli hljeb” u RS pred ukidanjem

ČITANJE: 3 minute
bijeli hljeb
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske u nastavku zasjedanja razmatraće i, po svemu sudeći, usvojiti izmjene zakona kojima se ukida pravo funkcionera na tzv. bijeli hljeb, međutim put do konačnog ukidanja ove privilegije nije ni jednostavan ni kratak.

Izmjene nacrta zakona kojima se ukida pravo izabranih i imenovanih zvaničnika da nakon isteka mandata platu primaju još šest mjeseci inicirali su poslanici Napredne Srpske Adam Šukalo i Goran Đorđić, a sudeći prema prvim reakcijama njihovih kolega poslanika, izmjene zakona o radnim odnosima u državnim organima i o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave dobiće potrebnu većinu.

Neke stranke smatraju da se to pitanje treba rješavati sistematski

Međutim, problem bi mogao nastati jer u nekim, uglavnom vladajućim strankama smatraju da to pitanje treba rješavati na “sistemski način”, što bi u našim uslovima moglo značiti da ne postoji iskrena volja da se ovoj sramnoj privilegiji izabranih zvaničnika stane u kraj.

U tom smjeru je i mišljenje Vlade RS, koja kaže da pravo funkcionera u jedinicima lokalne samouprave po prestanku mandata treba “sagledati u širem kontekstu, odnosno kontekstu drugih zakona koji uređuju prava izabranih funkcionera kako u toku trajanja mandata, tako i nakon prestanka mandata”.

Takođe i u mišljenju Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo navodi se da o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave te o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o radnim odnosima u državnim organima, treba pribaviti mišljenje Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS i Ministarstva finansija RS.

Đorđić i Šukalo nedavno su pozvali kolege poslanike da ne podlegnu pritiscima i da se ne osvrću na mišljenje Vlade te da razmisle kako će glasati o predloženim izmjenama zakona, jer kako su rekli, ta privilegija koja je građane koštala milione KM u velikom broju slučajeva je zloupotrebljavana.

Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a, rekao je da je ova stranka svoje mišljenje o zakonima kojima se ukida “bijeli hljeb” dala time što je dopustila da se on nađe na dnevnom redu NS RS.

“U svakom slučaju, radi se o nacrtu zakona pa ćemo vidjeti”, dodao je on.

Stranke uglavnom podržavaju ukidanje

I u ostalim strankama uglavnom podržavaju ideju ukidanja “bijelog hljeba”, istovremeno ističući da se tom problemu treba pristupiti na odgovorniji način kako se ne bi desilo da se dođe do polovičnih rješenja.

“Pošto je u nacrtu, 99 odsto je da ćemo podržati, ali do forme prijedloga treba sve razjasniti i uraditi sistemski. Ipak je Vlada RS najmjerodavnija da predlaže zakone i vrlo malo je zakona koji su prošli u skupštini, a koji su predlagani od poslanika, jer tu treba puno i vremena i stručnosti”, rekla je Spomenka Stevanović, šef Kluba poslanika DNS-a u NS RS.

I u SDS-u kažu da će podržati prijedlog poslaničke grupe Napredna Srpska, ali, kako kaže Miladin Stanić, poslanik ove stranke u NS RS, ipak je potrebno da ljudi koji ostaju bez posla imaju neka primanja.

“Tako je i kad ste zaposleni pa ostanete bez posla ili dobijete otpremninu ili idete na biro. Neka primanja, da li je to minimalna ili prosječna plata, trebalo bi da ostanu, ali to pitanje svakako treba rješavati”, rekao je Stanić.

(Nezavisne novine)