Magazin 10.01.2016.

Bijeli luk ublažava prehladu za tri sata

ČITANJE: 1 minuta
bijeli luk
Više je puta dokazano da bijeli luk spada u zdrave namirnice koje izuzetno blagotvorno djeluju na zdravlje, a sada je još jedna studija potvrdila da je odličan saveznik u borbi protiv prehlade.

Manje kliničko istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Nutrition” pokazalo je da oko dve glavice sirovog sjeckanog bijelog luka mogu odlično da djeluju u borbi protiv prehlade već za tri sata.

Ispitanici su pojeli oko pet grama (količina dve glavice) nasjeckanog sirovog bijelog luka, nakon čega su ljekari putem krvnih nalaza proučavali kako se ponašaju geni zaslužni za aktivaciju imunog sistema.

Promjena u kojoj su se aktivirala bijela krvna zrnca dogodila se već tri sata nakon što su ispitanici pojeli bijeli luk. Takođe, ljekari su primjetili da su se aktivirali i geni zaslužni za prevenciju razvoja kancerogenih ćelija u tijelu, a to je do sada potvrđeno u više različitih studija.

Iako ni ovo istraživanje nije potvrdilo da će viroza nestati za tri sata kao što je potvrdila da će beli luk aktivirati imuni sistem, prethodne su studije već pokazale da ova namirnica ima čudesne moći, a sve zbog glavnog sastojka alicina.

(B92)