Vijesti 23.09.2015.

Bijeljina dobija savremeni kolektor

ČITANJE: 1 minuta
Bijeljina2
Nakon deset godina rada i prekopavanja gradskih ulica, uskoro će biti završen prečistač otpadnih voda i pušten u rad. Ukupna vrijednost projekta je 42 miliona evra.

Građani smatraju da je uprkos svim problemima koji su se pojavljivali prilikom izgradnje, a najviše poskupljenjem vode, kanalizacija neophodna i nadaju se zdravijem okruženju.

Posljednji objekat čijom izgradnjom se završava projekat vrijedan 42 miliona evra je prečistač otpadnih voda. Vrijednost radova je sedam miliona evra, a sva sredstva obezbijeđena su od donatora. Na kanalizacionu mrežu trenutno je povezano 40 hiljada korisnika, a kapacitet prečistača je 160 hiljada. Trebalo je da bude završen 15. juna, ali početak rada odgođen je za četiri mjeseca zbog plaćanja PDV-a.

Vlado Simeunović, vođa PIU tima za implementaciju projekta izgradnje kanalizacije u Bijeljini, rekao je da su donatorska sredstva oslobođena plaćanja PDV i da su uspjeli da vrate PDV za kredit od Evropske banke, te da se nadaju da će im biti vraćen taj iznos i za preostala sredstva.

Prečistač je napravljen po najsavremenijim tehnologijama i postoji samo još jedan ovakav u BiH. Najvažnije je da će nakon obrade otpadnih voda, iz prečistača u kanal teći čista voda, za razliku od dosadašnje prakse ispuštanja otpadnih voda u kanal Dašnica.

Mulj i smeće koje ostaje kao nusprodukt prilikom obrade vode može se koristiti i kao sredstvo za ogrev ili đubrivo u poljoprivredi, naravno ako razultati analiza budu zadovoljavajući, navode nadležni.

(RTRS)