Vijesti 30.03.2016.

Bijeljina dobila odjeljenje Zavoda za sudsku medicinu

ČITANJE: 2 minute
Sudska medicina
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je na današnjem otvaranju Područnog odjeljenje Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske u Bijeljini da će to olakšati rad pravosudnih institucija u regiji i povećati kvalitet u oblasti forenzike.

Nakon obilaska ovog odjeljenja koje se nalazi u jednom od starih objekata Bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini, Bogdanić je rekao da u Republici Srpskoj ima dovoljno stručnjaka da se zadovolje potrebe u ovoj oblasti.

Prema njegovim riječima, uz podršku Bolnice “Sveti Vračevi” i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite obezbijeđen je prostor koji je adekvatno opremljen za obdukcije i analize kroz sudsko medicinsko vještačenje.

Direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan je nakon obilaska novog Područnog odjeljenja u Bijeljini rekao da je njegovo otvaranje u skladu sa politikom razvoja Zavoda za pokrivanje forenzičkom djelatnošću svih mjesta gdje postoji Okružni sud i Okružno tužilaštvo.

On je rekao da su ovakva odjeljenja već formirana u Trebinju i Doboju, uz napomenu da u Doboju to ne fukcioniše kako treba zbog potpunog nerazumijevanja lokalnih vlasti.

Karan je najavio da će se u bijeljinskom Odjeljenju za sudsku medicinu moći raditi vještačenje spisa lakog i srednjeg nivoa i stepena složenosti, a tamo gdje će trebati komisijska, timska i kompleksna vještačenja biće usmjerena prema Banjaluci.

Prema njegovim riječima, u Bijeljini će se ubuduće moći raditi sve obdukcije i prukupljaće se uzorci za eventualno obavljanje dodatnih analiza kao što su toksikološke i DNK analize, koji će se usmjeravati u Banjaluku.

“Za potrebe Suda i Tužilaštva u Bijeljini možemo uraditi sve što je potrebno, 70 odsto ovdje, ostalo dovršiti u Banjaluci, što je najracionalnije”, rekao je Karan.

Karan je istakao da po opremi i kadru u ovoj oblasti Republika Srpska nije uopšte daleko od evropskih i svjetskuh standarda.

(Agencije)