Bild: Merkelova će naslijediti Ban Ki Muna?

angela-merkel

Nakon isteka trećeg mandata, njemačka kancelarka Angela Merkel mogla bi da postane članica UN-a, objavio je njemački “Bild”.

Prema pisanju tog lista, sve su češće glasine da bi “najmoćnija žena svijeta” od početka 2017. godine pogla da preuzme “svjetsku vladu” i postane generalni sekretar UN.

Kako se navodi, izvjesno je da će nakon Ban Ki Muna, kojem mandat ističe 31. decembra 2016. godine, UN preuzeti žena.

Napominje se da bi to mogao da bude neko iz istočne Evrope – a među kandidatkinjama su se do sada istakle generalna direktorka UNESCO Bugarka Irina Bokova i hrvatska ministarka inostranih poslova Vesna Pusić, prenosi “Večernji list”.

Kao potencijalne kandidatkinje vide se i šefica MMF-a Kristina Lagarde, bivša evropska predstavnica za inostrane poslove Ketrin Ešton i predsjednica Litvanije Dalija Gribauskajte.

Merkelova je u septembru 2013. godine treći put uzastopno izabrana za njemačku kancelarku, a mandat joj traje do jeseni 2017.

“Bild” podsjeća da je Angela Merkel već najavila da će možda napustiti kancelarsko mjesto prije isteka mandata.

(Vecernji.hr)

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.