Sport 02.08.2021.

Bileća domaćin biciklističke trke „Lake tour 2021“

ČITANJE: 4 minute

U organizaciji TO Opštine Bileća 21. avgusta tekuće godine u ovoj lokalnoj zajednici biće održana prva  biciklistička trka pod nazivom „Lake tour 2021“.

Biciklistička trka oko najvećeg vještačkog jezera u BiH ove godine vozi se promotivno, dok bi već od iduće godine ona trebalo da postane takmičarskog karaktera.

Pravo učešća imaju svi zainteresovani biciklisti stariji od 15 godina, dok je za one mlađe od 18 potrebna potpisana roditeljska saglasnost.

Start trke predviđen je u 09:00 časova na platou ispred Muzeja u Bileći, a voziće se u dvije rute, MAXI u dužina od 68,5 km i  kumulativnim usponom od 1323 m i MINI u dužini od 25,8 km i  581 m kumulativnog uspona.

Staza će biti označena bijelom bojom na asfaltnoj podlozi, kao i znakovima plave boje na bijeloj podlozi na makadamskom dijelu staze, kao i na mjestima upozorenja i naglih skretanja.

Učesnici prijavljeni za MAXI rutu zajednički kreću sa startne pozicije i prvih 30 kilometara voze magistralnim putem Bileća – Trebinje, koji u većini dionice ide obodom Bilećkog jezera. Nakon toga, učesnici se upućuju prema granici sa Crnom Gorom, uskim asfaltnim putem do kluba Jazina, gdje se priključuju i učesnici koji voze MINI rutu.

Iduća dionica počinje većim usponom, a na kraju uspona počinje makadamski dio staze, koji preko brane Grančarevo vodi kroz teritoriju Crne Gore, obodom Bilećkog jezera, uz savršen prirodni ambijent, starim drumom kojim je išao popularni voz “Ćiro”, sve do ulaza u Bileću.

Vožnja se završava posljednom etapom, dužine 3 km, asfaltnim magistralnim putem i završava u centru Bileće, gdje je i zvanično cilj vožnje.

Svi učesnici dužni su obezbijediti tehnički ispravno mtb biciklo, zaštitnu kacigu, naočare, flaša za vodu, odgovarajuću odjeću i obuću, rezervnu gumau ili pribor za krpljenje, te mini alat. Osim toga, učesnicima se preporučuje zaštitna krema, energetski kolačići, elektroliti, prva pomoć, kišna kabanica ili jakna i rezervna majica.

Detaljan opis vožnje sa predviđenim satnicama

·         Etapa 1

Vožnja u zajedničkoj koloni uz pratnju  policije i vozila organizatora do motela Vidikovac (https://mapio.net/pic/p-40189005/) gdje je i prva tačka za osvježenje.

Osvježenje i  pauza od 5 minuta.

·         Etapa 2

Nastavak vožnje  u zajedničkoj koloni do Motela Konak u mjestu Mosko, (https://www.facebook.com/MotelKonakMosko/)

Osvježenje i pauza od 10 do 15 minuta.

·         Etapa 3

Vožnja u kolono do hotela Vrtovi Sunca, odakle se pruža panorama na Grad Trebinje.

Osvježenje i pauza od 10 minuta.

·         Etapa 4

Od Vrtova Sunca, vožnja se nastavlja do Restorana Vukoje, gdje se sa magistralnog puta odvajamo lijevo, prema mjestu Jazina, i vozi se do Jazina Kluba, gdje se priključuju učesnici koji voze plavu rutu, do samo dolaska do brane Grančarevo gdje je sledeća pauzau trajanju od  15 minuta.

Start MINI rute zavisi od pristizanja učesnika MAXI rute, a okvirno je planiran u terminu od 12.00 do 1230h. Učesnici koji  voze MINI rutu, a dolaze iz Trebinja, prisustvo na startnom mjestu MINI rute moraju obezbijediti najkasnije do 11.00 časova, kako bi dobili startne brojeve i prisustovali tehničkom sastanku. Za ostale učesnike koji žele da voze MINI rutu, obezbijeđen je prevoz iz Bileće, kako za učesnike tako i za bicikla, a polazak je iz Bileće nakon starta učesnika MAXI rute.

·         Etapa 5

Od brane Grančarevo, vozi se makadamskim putem, do stare željezničke stanice u mjestu Miruše, gdje je ujedno i poslednja stanica za osvježenje. Pauza od 10 minuta, a potom nastavak vožnje do CILJA, koji se nalazi u centru Opštine Bileća, kod Parka narodnih heroja.

Planirani završetak vožnje  je do 17.00 časova.

Na cilju je planiran predah i osvježenje, uručenje majica, i pripreme za odlazak na večeru, koja je planirana u 18.00 časova u Motelu Dijamant, u kome je inače obezbijeđen i smještaj za učesnike koji se izjasne da im je smještaj potreban.

Tokom čitave rute obezbijeđeno je  medicinsko osoblje za pružanje prve pomoći, sastavljeno od medicinskog osoblja Doma zdravlja u Bileći i volontera Crvenog krsta iz Bileće.

Troškove organizacije, osvježenja tokom vožnje, kao i smještaj sa zajedničkom večerom za sve učesnike snosi organizator, dok sve ostale eventualne troškove snose učesnici.

Svi zainteresovani učesnici za trku se mogu prijaviti na sljedeće brojeve telefona ili na dan vožnje, na startnom mjestu do 10.00 časova.

Milenko: 00387 66 001 147

Mladen: 00387 66 073 276

Bojan: 00387 65 219 770

Dejana: 00387 65 426 246

(N.S)

Oznake: Bileća