Politika 30.11.2015.

Biljana Plavšić: Srpski predstavnici da bojkotuju institucije BiH

ČITANJE: 2 minute
biljana plavsic
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Biljana Plavšić izjavila je da bi za očuvanje interesa Srpske najbolje bilo da srpski predstavnici u Sarajevu bojkotuju rad zajedničkih institucija zbog odluke Ustavnog suda BiH da se 9. januara ne može proslavljati kao Dan Republike Srpske.

Plavšićeva smatra da je odluka Ustavnog suda BiH strašna i skandalozna, te da svako produbljivanje sukoba između vlasti i opozicije u Srpskoj jedino ide “na vodu” bošnjačkim političarima i lideru SDA Bakiru Izetbegoviću.

– Zar jedan Bakir Izetbegović treba nama Srbima da određuje kako ćemo proslavljati Dan Republike Srpske?! To je potpuno naopako- izjavila je Plavšićeva za “Pres”.

Ona je podsjetila da je tu odluku pozdravio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je dan uoči napada /pripadnika takozvane Armije BiH/ na Ozren pozdravljao mudžahedine i pružao im moralnu podršku za napad na srpska sela.

– Možete ga (Bakira) vidjeti u onom famoznom filmu, gdje njegov otac (Alija Izetbegović) dolazi među mudžahedine i pozdravlja ih sa `Alahu ekber`. Svi su odjeveni u maskirne uniforme, pa i sam Alija. Jedini čovjek koji je na tom snimku bio u civilnom odjelu i nosio bijelu košulju jeste Bakir Izetbegović- rekla je Plavšićeva.

Prema njenim riječima, Ustavni sud BiH potpuno je nakaradan i nije ustanovljen Dejtonskim mirovnim sporazumom, već je uspostavljen da bi se stalno podsticalo sjeme razdora i držale tenzije.

– Dejtonski sporazum je proteklih godina namjerno mijenjan na štetu Srpske. Kada sam odlazila sa funkcije predsjednika Republike Srpske stanje je bilo neuporedivo bolje nego danas- naglasila je Plavšićeva.

Ona je navela da kada je riječ o ovakvim stvarima nema više stranaka.

– Nema više vlasti i opozicije, već postoji samo Republika Srpska i njen narod- poručila je Plavšićeva.

(Press)