Vijesti 09.10.2015.

Bin Ladenov ubica: Ne plaše me prijetnje džihadista

ČITANJE: 1 minuta
rob-o-neil
Pripadnik američkih “Foka“ koji je ubio lidera Al Kaide Osamu bin Ladena rekao je da ga prijetnje smrću koje dobije od džihadista ne plaše.

Rob O’Nil je postao heroj desetogodišnjih američkih operacija po srednjem istoku, kada je 2011. godine u Pakistanu usmrtio vođu tada najveće terorističke organizacije.

Smrt Bin Ladena je značila promjenu stanja stvari u redovima džihadista, stvorena je Islamska država koja je, pokazalo se kasnije, postala veća prijetnja po svjetsku bezbednost u odnosu na Bin Ladenovu organizaciju.

O’Nil se poslije nekoliko godina van očiju javnosti oglasio povodom prijetnji koje je iznijela Um Husain Britanija, pripadnica Islamske države iz Britanije čije je pravo ime Seli En Džons.

Ona je bivšeg marinca nazvao prvom metom Islamske dražve.

“Bio sam spreman na to, ali znam kako da se odbranim. Mnogo puta su postojale bombaške prijetnje, a bombi nije bilo nigdje. Ipak, to su one koje ne vidite, zbog čega svako mora da bude veoma oprezan“, rekao je O’Nil.

Prema njegovim riječima, prijetnje koje upućuju džihadisti moraju da budu sa velikim oprezom prihvaćene u redovima američke vojske, čiji članovi mogu da budu na meti terorista.

Daleko oštriju reakciju iznio je Robov otac Tom O’Nil.

“Nacrtaću veliku metu na vratima svoje kuće i napisaću da doću po nas“, rekao je O’Nil.

Prijetnje američkom vojniku iznijela je džihadistkinja koja je u javnosti prvi put viđena 2014. godine, kada je za Foks njuz govorila o tome kako je Bin Laden ubijen. Godinu dana ranije je bila u Siriji, sa suprugom Junaidom Huseinom, koji je ubijen u avgustu u napadu američke bespilotne letjelice.

(B92)