Vijesti 25.05.2021.

Bio je to poseban dan u Jugoslaviji: Ovako su omladinci i Tito proslavljali 25. maj

ČITANJE: 2 minute

Današnji dan, 25. maj, u bivšoj Jugoslaviji obilježavan je kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita. Velika svečanost kulminirala bi raskošnom proslavom na stadionu JNA u Beogradu, gdje su hiljade omladinaca, vojnika i mnogih drugih izvodili slet mladosti.

Štafeta je uvedena 1945. godine, a na Titovu inicijativu, 1957. događaj je proglašen Danom mladosti. Iako je rođen 7. maja, Maršalov rođendan obilježavan je 25. maja, nakon što je preživio Desant na Drvar, prenosi Klix.

Sastavni dio obilježavanja bila je Štafeta mladosti, koja je prethodno išla kroz cijelu SFRJ, “od Vardara do Triglava”, te je na svečanosti 25. maja dodjeljivana Titu. Posljednji Dan mladosti koji je obilježen za vrijeme njegovog života bio je 1979. godine.

Za Tita, ura, ura, ura…

Kako je ostalo zapisano, stadionom JNA na početku je odzvanjalo “Za Tita, ura, ura, ura”. Dok je desetine hiljada mladih Jugoslavena povikivalo s terena, hiljade dlanova aplaudiralo je s tribina. Na pjesmu “Druže Tito, mi ti se kunemo”, publika, ali i Tito bili su na nogama.

Potom su se redale pjesme, mladi su plesali na terenu, a salvu oduševljenja donio je momenat kada je na stadion utrčala Sanije Hiseni, učenica s Kosova, noseći štafetu mladosti, “simbol bratstva i jedinstva”, “ljubavi prema drugu Titu”…

Prema svjedočenjima, mladi u Jugoslaviji događaj su iščekivali s nestrpljenjem, a tek učešće u sletu, bila je prava čast. Osim muzike i plesa oko 25. maja i ljubitelji sporta došli bi na svoje, jer je i finalna utakmica u Kupu maršala obično igrana tih dana.

Gdje se danas čuvaju štafete

Poslije Titove smrti 1980. godine štafeta je predavana predsjedniku Socijalističkog saveza omladine Jugoslavije. Održavanje sleta ukinuto je odlukom Saveza socijalističke omladine Jugoslavije 26. januara 1988. godine.

Pojedinci i organizacije koje baštine tekovine Narodno-oslobodilačke borbe Dan Mladosti na neki način obilježavaju i danas. Veliki broj štafeta danas se čuva u Kući cvijeća, Titovom mauzoleju u Beogradu.

(A.M.)