Vijesti 17.09.2018.

BIRAJU DA LI ĆE DJETETU PLATITI PREVOZ ILI UŽINU Višečlanim porodicama mjesečne karte veliki trošak

ČITANJE: 2 minute

Predstavnici porodica sa četvoro i više djece predali su u Gradsku upravu zahtjev da i starijoj djeci koja putuju u školu obezbijede besplatne mjesečne karte za prevoz.

Kada čak troje djece iz jedne porodice mora putovati autobusom u srednju školu ili na fakultet, troškovi u kućnom budžetu penju se i do nevjerovatnih 250 KM mjesečno, za one koji žive u najudaljenijim naseljima.

Pored hrane, odjeće, grijanja, koji su prioritet za obezbijediti, sljedeća velika stavka su i mjesečne karte za stariju djecu, za šta roditelji nažalost nemaju uvijek novca.

Osnovci koji putuju više od četiri kilometra imaju pravo na besplatne karte, međutim za srednjoškolce i studente, kojih je u banjalučkim višečlanim porodicama skoro 300, roditelji jedva finansiraju prevoz na nastavu. Situacija je toliko teška da pojedini roditelji, ako već i skupe novac za kartu, djecu šalju bez užine u školu.

– Jedu kod kuće šta ima, mlijeka, jaja, ali onda nemam još i da im zapakujem užinu ili dam marku da kupe sebi u školi nešto, mada znaju često i cijeli dan biti odsutni od kuće – priča majka, koja trenutno ima dvoje srednjoškolaca, koji moraju autobusom do škole.

Najjeftinija mjesečna karta za srednjoškolce i studente košta trideset KM, a ukoliko presjedaju ili putuju iz prigradskih naselja, cijena je daleko veća, čak 87 maraka, za one koji moraju prevaliti više od 40 kilometara do škole.

Predsjednik udruženja „4 plus“ Jovan Radovanović podsjeća da već nekoliko godina traže od Grada pomoć za njihove članove – besplatne karte za starije školarce, kao što to imaju osnovci. Predali su, kaže, nedavno ponovo ovaj zahtjev da finansiraju mjesečne karte za 296 djece.

Najprostija računica kaže da bi Grad za te namjene trebao najmanje izdvojiti 8.500 maraka svakog mjeseca. Škola je uveliko počela te se u udruženju nadaju da će njihov zahtjev ubrzo doći na red za rješavanje.

U Odsjeku za saobraćaj su nam kratko potvrdili da postojeći ugovor koji grad ima potpisan sa prevoznicima ne definiše besplatne karte za ove kategorije, ali da će u narednom periodu analizirati zahtjev višečlanih porodica.

Podsjetili su i da besplatan prevoz u Banjaluci imaju roditelji poginulih boraca i slijepa lica sa pratiocem, a popuste djeca poginulih boraca koja pohađaju srednju školu ili fakultet, invalidi I i II kategorije, te supruge poginulih boraca koje nisu penzioneri.

Zahtjev prema devet opština

Pored Banjaluke, udruženje „Četiri plus“ pregovara u još osam opština u Srpskoj da starijim školarcima obezbijede besplatne mjesečne karte za prevoz. Nadanja da bi njihov zahtjev mogao biti pozitivno rješen za sada imaju jedino u opštini Bratunac.

(Srpskainfo)