Region 10.07.2024.

Biskupi o rodnim studijima: Ujutro mogu biti žena, poslijepodne leptir, naveče muško

ČITANJE: 2 minute

Komisija HBK Iustitia et pax održala je konferenciju za medije o “rodnoj ideologiji”.

Vladimir Dugalić, sekretar Komisije, rekao je kako Hrvatska biskupska konferencija ima obavezu progovoriti o određenim društvenim pitanjima. “Ovo naše saopštenje ni na koji način ne želi zadirati u akademske slobode ni u pravo pojedinih univerziteta i fakulteta da sprovode i osnivaju određene studijske programe”, rekao je, piše Index.

“Nećemo zabranjivati studije”

“Ne bih želio da nas neko dovodi u povezanost s političkim strankama i političkim strujanjima, nezavisni smo od bilo koje političke opcije. Ovim saopštenjem želimo zatražiti odgovore koje trenutno nemamo, želimo postaviti pitanja i nadamo se da ćemo dobiti odgovore”, dodao je Dugalić.

“Ne želimo da nam se stavlja u usta da ćemo mi zabranjivati određene studijske programe”, rekao je.

Dugalić je komentirao i pitanje Istanbulske konvencije. “Sveta stolica je saopštila da načelno prihvaća Istanbulsku konvenciju, posebno u dijelu koji se tiče sprečavanja nasilja nad ženama i zaštite žena. Sveta stolica je samo izrazila rezerve vezane uz četiri članka. Ta četiri članka su se tumačila u duhu rodne ideologije”, rekao je.

“Šta znači nebinarno?”

Objasnio je i zašto su za Crkvu upitni rodni studiji. “Papa Franjo je dao izjave o toj temi i rekao da je rodna ideologija jedna od najvećih opasnosti današnjeg vremena, brutalna i zatražio je od Crkve da se preispita njen uticaj i da se sprovode istraživanja, Crkva u Hrvatskoj će se tome priključiti”, rekao je Dugalić.

“Ujutro mogu biti žena, poslijepodne leptir, naveče muško i to nažalost imamo, niko ne može reći da se to u društvu ne promoviše. Sada imamo nebinarno, šta to znači? Ta se ideologija pokušava nametnuti i u hrvatskom društvu i naravno da je Crkva rekla kako je to neprihvatljivo”, rekao je.