Biznis 22.06.2021.

Bitcoin neprestano pada dok Kina pojačava pritisak na kriptovalute

ČITANJE: 2 minute

Nakon što je Kina pozvala veliki broj glavnih komercijalnih zajmodavaca da ih upozori na ulazak u kriptovalute vrijednost bitcoina je pala i to za 10 posto, na 31.179 dolara po novčiću, što je najniži nivo od januara, navodi Coindesk.

Bitcoin se bio oporavio i posljednje trgovanje zabilježilo je pad od pet posto, na oko 33.000 USD po kovanici, što je najniža cijena u dvije sedmice. Međutim, to je i dalje pad od 50 posto sa svih najviših nivoa u aprilu.

Pale su i vrijednosti drugih kriptovaluta: Ethereum je izgubio 8, dok je dogecoin zaronio 20 posto, brišući sve svoje dobitke od aprila.

Kriptovalute su imale teških nekoliko mjeseci iz nekoliko razloga, uključujući zabrinutost zbog uticaja rudnika na okoliš i sve veću vladinu kontrolu, piše CNN.

Kina već sedmicama nagovještava agresivniji napor da se smanji kripto valuta. Narodna banka Kine u ponedjeljak je rekla da je pozvala Alipay, široko popularnu platformu za internetsko plaćanje koju vodi Jack Ma's Ant Group, zajedno s pet velikih zajmodavaca i poručila im da “sveobuhvatno istraže i identificiraju” razmjene kriptovaluta i trgovaca kako bi mogli prekinuti kripto trgovanje.

“Trgovina kriptovalutama i špekulativne aktivnosti rađaju rizike od ilegalnih prekograničnih transfera imovine i pranja novca”, rekli su iz Centralne banke.

Zajmodavci su bili Industrijska i komercijalna banka, Kineska poljoprivredna banka, Kineska građevinska banka, Kineska poštanska štedionica i Industrijska banka, prenosi Klix.

Iz svih šest institucija, nakon najave Centralne banke, rekli su da nijedna institucija ili pojedinac ne smiju koristiti svoje platforme za bilo kakve aktivnosti vezane za kripto. Alipay se također obvezao da će pojačati istrage protiv kripto transakcija na svojoj platformi. Ova najava nije nova politika za Peking, ali pojačava utisak o tome koliko je zemlja spremna ići da ograniči upotrebu bitcoina i drugih digitalnih kovanica.

Tokom vikenda, kineski državni mediji izvijestili su da je jugozapadna kineska provincija Sečuan naredila zaustavljanje svih kriptokopnih operacija i prekinula napajanje mnogih rudarskih postrojenja. Pokrajina je glavno rudarsko središte, što je presudan korak u procesu puštanja više ovih kovanica u opticaj.

Iako Kina u potpunosti ne zabranjuje kriptoslike, regulator je 2013. godine proglasio da bitcoin nije prava valuta i zabranio finansijskim i platnim institucijama transakcije s njima. U to su vrijeme naveli rizik da bi se bitcoin mogao koristiti za pranje novca, kao i potrebu za “održavanjem finansijske stabilnosti” i “zaštitom juana”.

Rastuća akcija također je dijelom pojačana kineskom inicijativom za digitalni juan koju podržava država, a koju vlasti žele provesti kako bi mogle zadržati novčani tok.

(A.M.)