Politika 23.05.2023.

Biti isti, biti Slobodan

ČITANJE: 4 minute

Na političkoj sceni Republike Srpske posljednjih skoro 10 godina nagledali smo se svega, a ponajviše raznih preleta i promjene stranačkih dresova zarad određene lične koristi. Ta pojava preletača, ili kako su odavno nazvani “papaka”, ključna za potpuno uništavanje bilo kakvog demokratskog kapaciteta i višegodišnje fingiranje demokratije.

Piše: Aleksandar STOJANOVIĆ

Bilo je raznih političkih preleta od samog nastanka Srpske, ali ekspanzija je krenula od 2014. godine i čuvene “afere papak”. Bio je to, ispostaviće se, udarac koji je dugoročno nanio nevjerovatnu štetu opoziciji, a kasnije je takvih udaraca pretrpjela još mnogo. Ipak, čini se da će sada doživjeti jedan ozbiljno težak udarac, ali ne iz vlasti, nego od stranke nastale iz njihovih redova.

Dugogodišnje odsustvo bilo kakvog sistema, filtracije i selekcije kadrova, tavorenje i mrcvarenje, poslužili su pojedincima da postanu osioni, arogantni i gladni uspjeha kroz opozicionu infrastrukturu, a sve to rezultiralo je da se iz tog opšteg haosa izrodi politički Frankenštajn koji će početi do koske da nagriza tijelo iznutra.

Odmah nakon opštih izbora i potvrde pobjede Milorada Dodika za predsjednika Republike Srpske, Jelena Trivić se povukla iz javnosti i počela da pravi svoj pokret. Ubrzo, stvoren je Narodni front. Predstavljen kao alternativa režimu, nova energija unutar opozicije, osvježenje na političkoj sceni, Narodni front, ispostaviće se brzo, postao je mjesto za istrošene kadrove, već viđene likove i stranačke pijavice. Ideja je, čini se, bila da se ta organizacija predstavi kao jedina prava opozicija i jedina prava stranka koja će ugroziti režim, a za nekoliko mjeseci svog postojanja više je kadrova otela PDP-u i SDS-u nego što je to SNSD učinio brojnim kupovinama funkcionera. A pokazali su da im nisu gadljivi ni oni koje su doskora optuživali da su režim (Dubravac) ili oni koji rade za režim (članovi Liste za pravdu i red iz Zvornika).

Ćutali su predsjednici PDP-a i SDS-a, “mudro i staloženo”, svoju pasivnost i stalnu izmrcvarenost i tromost pakovali su u neke celofane “političke pameti i mira u kući”. Tako je gorjela kuća, a predsjednici su se češljali. Prvo je Trivićeva u Narodnoj skupštini uzela Dončića PDP-u, a zatim i Trninića SDS-u. A onda prve reakcije, napadi i kritike. Trebalo im je svega dva mjeseca.

No, da se ne troše riječi više na mrtvilo i neozbiljnost koji se pokazuju, valja ovdje ukazati na jedan drugi fenomen. Odmah nakon kritika iz SDS-a na račun onog što radi Jelena Trivić, jedan od prvih njenih novih saboraca, Slobodan Stanić se oglasio na društvenim mrežama. Dugogodišnji član SDS-a, bivši ministar, ozbiljan opozicionar, krivicu je adresirao na predsjednika SDS-a Milana Miličevića i dio rukovodstva SDS-a.

I, mada taj njegov Fejsbuk pamflet na prvu izgleda lijepo, valja podsjetiti (a naš narod ima kratko pamćenje) da je apsolutno svaki preletač iz opozicije u vlast koristio apsolutno identično opravdanje. Svi do jednog su ponavljali “SDS nije što je bio”, “Bosić ruši stranku”, “Govedarica ruši stranku”… Sad je došao na red i Miličević. I možda je to istina. Tačnije, sigurno je da SDS nije što je bio. Ali, da li je iko razne Staniće upitao zašto su ćutali toliko godina o lošem stanju u svojoj stranci, zašto nešto nisu promijenili ili ranije otišli. A ako nisu bili u stanju da u sopstvenim redovima zavedu red, kako danas da očekujemo da će bilo šta iole normalno moći da vode?

I mogu da koriste argument da “oni nisu prešli u vlast”, pa ih to, tobož, razlikuje od preletača, ali neka im neko objasni, mada su toga i te kako svjesni, da su ovakvim postupcima i politikantskim opravdanjima suštinski i oni pomogli isključivo strankama na vlasti. Neki su kod njih prešli direktno, a neki im pomažu indirektno.

Javio se i odbornik u Skupštini grada Nemanja Kondić. Makar i na Fejsbuku da čujemo bilo kakav njegov politički stav, a da to nije podijeljena objava Jelene Trivić, pošto u Skupštini ga još nismo čuli.

Kaže mladi odbornik: “Šta su bila očekivanja od opozicije prema Jeleni Trivić?!”

Od Jelene Trivić je za početak očekivano da da neku izjavu, da kaže šta je program, da kao univerzitetski profesor ne sastavlja kadrove po kafanama i da ima makar malo bolji odnos prema medijima od nekih političara. Bar nečim da pokaže da donosi osvježenje. Da ne vodi stranku i ne vodi političke obračune preko društvenih mreža. Sigurno da u njenim kritikama ima opravdanih teza, ali one se poprilično bahato iznose u javnost od osobe kojoj je PDP omogućio politički život, SDS dao podršku, a Vukanović rapidno podigao popularnost.

Ovakva pravdanja od strane Kondića su najbolja potvrda da je najpametnije da se ne javlja za riječ u lokalnoj skupštini.

Elem, sigurno je da će se u javnosti i dalje koristiti ove jeftine teze kako bi se opravdala ekspanzija najstarijeg zanata. Politikantstva, dabome. A nemojte se truditi, samo ste pokazali da ste isti kao oni protiv kojih se navodno borite i zbog kojih nam se ogadila politika.