Biznis 04.01.2016.

Bitkoin više nema prepreka, grabe ga i giganti

ČITANJE: 2 minute
bitkoin
U bitkoin, ranije poznatu kao kontroverznu valutu, počele su da ulažu i velike i priznate finansijske kuće.

Zakonodavstvo nijedne velike zemlje nije zabranilo poslovanje bitkoina. Kineske vlasti su uvele ozbiljne restrikcije svojim finansijskim institucijama u poslovanju s tom virtuelnom valutom, ali nisu zabranili njeno posjedovanje.

Svejedno, velike finansijske kuće dosad su se držale dalje od virtuelnog novca. Razlog je prvo bio taj da se u nelegalnim poslovima na skrivenom internetu plaćalo dosta bitkoinom (iako se tamo plaća i drugim valutama, posebno dolarom). Napokon, u Digital Asset Holdings, finansijski startap koji će se služiti bitkoin u raznim oblicima finansijskih operacija, 7, 5 miliona dolara ulaže JP Morgan, jedna od najvećih svjetskih finansijskih kuća.

Tajna je u tome da je novu kompaniju prešla donedavna JP Morganova poslovna zvijezda Blithe Masters, piše Njujork tajms. U startap, koji inače planira da skupi od 35-45 miliona dolara investicije, budući da Blithe Masters procjenjuje vrijednost poduhvata na čak 100 miliona dolara Goldman saks i Siti grup uzdržavaju se da ulože, no ne zato što sumnjaju u poslovni poduhvat, nego zato što sumnjaju da JP Morgan ima povlašćeni položaj.

Za očekivati je da te dvije kuće imaju svoje slične autonomne operacije. Uostalom, procjenjuje se da je u finansijske startap kompanije u 2015. godini bilo kumulativno uloženo oko 12 milijardi dolara, a u startap kompanije koje se bave tehnologijom na kojoj se temelji bitkoin, procjena uloga bliži se čak milijardi dolara. Posljednja zvijezda tog svijeta je Ethereum u koji ulaže Majkrosoft, a ako uspije, predstavlja napredak u odnosu na bitkoin “blockchain”, budući da će dosad transakcijski novac moći postati i štedni i investicioni s višim stepenom sigurnosti.

Ethereum razvija sklapanje ugovora na osnovu “blockchain” (u lanac se ubacuju samo blokovi koji su validirani proof-of-work) procesom tehnologije.

(B92)