Bitkoin više nema prepreka, grabe ga i giganti

bitkoin

U bitkoin, ranije poznatu kao kontroverznu valutu, počele su da ulažu i velike i priznate finansijske kuće.

Zakonodavstvo nijedne velike zemlje nije zabranilo poslovanje bitkoina. Kineske vlasti su uvele ozbiljne restrikcije svojim finansijskim institucijama u poslovanju s tom virtuelnom valutom, ali nisu zabranili njeno posjedovanje.

Svejedno, velike finansijske kuće dosad su se držale dalje od virtuelnog novca. Razlog je prvo bio taj da se u nelegalnim poslovima na skrivenom internetu plaćalo dosta bitkoinom (iako se tamo plaća i drugim valutama, posebno dolarom). Napokon, u Digital Asset Holdings, finansijski startap koji će se služiti bitkoin u raznim oblicima finansijskih operacija, 7, 5 miliona dolara ulaže JP Morgan, jedna od najvećih svjetskih finansijskih kuća.

Tajna je u tome da je novu kompaniju prešla donedavna JP Morganova poslovna zvijezda Blithe Masters, piše Njujork tajms. U startap, koji inače planira da skupi od 35-45 miliona dolara investicije, budući da Blithe Masters procjenjuje vrijednost poduhvata na čak 100 miliona dolara Goldman saks i Siti grup uzdržavaju se da ulože, no ne zato što sumnjaju u poslovni poduhvat, nego zato što sumnjaju da JP Morgan ima povlašćeni položaj.

Za očekivati je da te dvije kuće imaju svoje slične autonomne operacije. Uostalom, procjenjuje se da je u finansijske startap kompanije u 2015. godini bilo kumulativno uloženo oko 12 milijardi dolara, a u startap kompanije koje se bave tehnologijom na kojoj se temelji bitkoin, procjena uloga bliži se čak milijardi dolara. Posljednja zvijezda tog svijeta je Ethereum u koji ulaže Majkrosoft, a ako uspije, predstavlja napredak u odnosu na bitkoin “blockchain”, budući da će dosad transakcijski novac moći postati i štedni i investicioni s višim stepenom sigurnosti.

Ethereum razvija sklapanje ugovora na osnovu “blockchain” (u lanac se ubacuju samo blokovi koji su validirani proof-of-work) procesom tehnologije.

(B92)

NIŠTA OD BESPLATNIH VRTIĆA Banjaluka neće slijediti primjer iz Novog Sada

Novi Sad od iduće godine potpuno će finansirati boravak djece u obdaništima. Iako se Banjaluka u mnogim stvarima ugleda na ovaj prijateljski grad, istu ideju ipak ne namjeravaju sprovesti. Roditelji širom regiona pozdravili su najavu iz Novog Sada da će za 16.500 njihovih mališana boravak u vrtićima biti besplatan, i to, kako je rečeno, kao

POTVRDA: Pronađeno beživotno tijelo pripada nestalom Banjalučaninu

Beživotno tijelo koje je večeras pronađeno u jednoj kući je Banjalučanin Igor Aksentijević, saznaje Srpskainfo. Njegovo sklupčano tijelo je pronašla majka preminulog, nakon nekoliko dana traganja po gradu. “Bitno mi je samo da sam ga pronašla”– kratko je izjavila za Srpskainfo majka pokojnog Aksentijevića. Aksentijević je, kako saznajemo, ranije hapšen zbog droge. U nastavku istrage

DODIK: Najniža plata 520 KM, nema dodatnog smanjivanja zbog bolovanja

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, najavio je danas u Banjaluci da će najniža plata u RS u narednoj godine biti 520 KM. Dodik je nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao i da se neće dodatno smanjivati plate za vrijeme bolovanja u Republici Srpskoj. “Potkrala se greška u dokumentu programa ekonomskih reformi i to je izbrisano. Ljudi