Vijesti 16.08.2020.

Bivši član “Zabranjenog pušenja”, sada specijalista klinike Mayo: Očekujemo kraj pandemije 2021. godine

ČITANJE: 2 minute

Sarajlija Ognjen Ogi Gajić početkom osamdesetih godina bio je član izvorne postave kultnog “Zabranjenog pušenja”. Na njihovim prvim albumima svirao je saksofon i flautu. U jednom trenutku, međutim, između muzike i nauke izabrao je – medicinu.

Slobodna Dalmacija piše da je Ogi završio Medicinski fakultet u Sarajevu, odstažirao svoje na Hitnoj pomoći, tri godine kao ljekar proveo je u Sarajevu, a potom otišao u Ameriku. Tamo je krenuo iznova i najprije radio kao bolničar, što mu je bila dobra priprema da opet položi sve ispite.

Danas je on specijalista za intenzivnu njegu na Odjeljenju za plućnu medicinu prestižne klinike “Mayo” u Ročesteru, Minesota, te profesor na njihovoj medicinskoj školi, gdje je i sam završio specijalizaciju.

Govoreći o pandemiji virusa korona on je rekao da je to veoma teška bolest, te da su posljedice nesagledive.

Prema njegovim riječima, infekcije novim korona virusom su teške, ali manje komplikovane nego mnoga druga kritična oboljenja s kojima se svakodnevno susrećemo. S druge strane, smatra on, rapidno širenje infekcije i nagli priliv bolesnika je u nekim sredinama (Vuhan, sjeverna Italija, Njujork…) dovelo do paralize zdravstvenog sustava, nedostatka kapaciteta za intenzivnu njegu i velike smrtnosti.

“Posljedice virusa na javno zdravstvo, način života, socijalne, političke i ekonomske tokove su nesagledive. Treba se nadati da će barem neke od posljedica biti pozitivne; na primjer, smanjenje zagađenja okoliša ili efikasnije korištenje interneta za telemedicinu, teleedukaciju i biznis”, rekao je Gajić.

On je dodao da se veliki broj oboljelih oporavi uz neinvazivne respiratore i uz ležaje potrbuške.

Prema njegovim riječima, dobro organizovano opšte intenzivno liječenje s treniranim sestrama, tehničarima, farmaceutima, fizikalnim i respiratornim terapeutima te specijalistima intenzivne medicine je ključno za dobar ishod.

Dodao je da nema podataka da je virus oslabio.

“Nažalost nemamo podatke da je virus oslabio. Zadnjih mjeseci je više bolesnika mlađe životne dobi s boljim imunitetom i bez komorbiditeta, pa je možda i to razlog. Takođe, u ljetnim mjesecima ljudi su vani pa je i količina virusa kojoj smo izloženi manja”, kaže Gajić.

Govoreći o vakcini, on je rekao da se nada kako će efikasna vakcina uskoro biti spremna.

“Prenos je teško zaustaviti mada su neke sredine to uspješno postigle (Novi Zeland, veći dio Kine). Svi se nadamo da će vakcina za koronu uskoro biti dostupna i efikasna, možda čak i do zime. Uz vakcinu, epidemiološke mjere i razvoj prirodnog imuniteta osoba koje su preboljele koronavirus, očekujemo da će pandemija biti zaustavljena 2021. godine”, rekao je.

Kada je riječ o registrovanoj ruskoj vakcini on ističe da o tome ne može mnogo da kaže on za Slobodnu Dalmaciju.

(A.M/banjaluka.net)