Vijesti 21.11.2015.

Bivši direktor Fonda za povratak BiH optužen za krađu 120.000KM

ČITANJE: 1 minuta
Tuzilastvo BIH
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Mlađena Božovića, rođenog 10.04.1958. godine u Trnovu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je u svojstvu direktora institucije BiH, kao odgovorna osoba i direktor Fonda za povratak BiH, tokom 2009. i 2010. godine, prekršio odredbe Zakona o javnim nabavkama, pa je prilikom postupka nabavke poljoprivredne mehanizacije-motokultivatora, za potrebe održivog povratka u BiH, u vrijednosti od 122.100 KM, prekršio zakonske procedure i odredbe Zakona o javnim nabavkama, koje garantuju aktivnu konkurenciju i transparentnost prilikom trošenja budžetskih sredstava.

On je optužen da je svojim odlukama, onemogućio provođenje tenderske procedure u skladu sa zakonom, pa je donošenjem odluka i izmjenom tenderske dokumentacije, zaključio nabavku sa jednim poduzećem iz Banjaluke, čime je omogućio pribavljanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 122.100 KM, te oštetio druga poduzeća koja su se prijavila na tender onemogućivši im pravo učešća u postupku javnih nabavki.

(Agencije)