Vijesti 18.11.2015.

Bivši ministar Župljanin uhapšen zbog ratnih zločina

ČITANJE: 3 minute
Slobodan-Zupljanin
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH uhapsili su na području Banjaluke, Kotor Varoša i Prnjavora šest lica visokog nivoa odgovornosti osumnjičenih za ratne zločine.

Uhapšeni su Slobodan Župljanin, Boško Peulić, Aleksandar Petrović, Manojlo Tepić, Janko Trivić i Nedeljko Đekanović, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, prema čijem nalogu je izvršeno hapšenje.

Đekanović je dugogodišnji član SDS-a Kotor Varoš koji je odnedavno pristupio Izvornom SDS-u. Slobodan Župljanin je nekadašnji ministar za pitanja boraca iz doba prve vlade Milorada Dodika. Inače je u srodstvu sa haškim optuženikom Stojanom Župljaninom. Aleksandar Petrović hapšen je u akciji “Pandora”. Sva trojica su iz Kotor Varoša.

Oni su pod istragom zbog počinjenih ratnih zločina nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoša tokom 1992. godine, ali i u kasnijem periodu, a riječ je o predmetu kategorije dva u kojem je istraga započeta u Tužilaštvu pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, te proslijeđena na dalje procesuiranje Tužilaštvu BiH.

Progoni i ubistva

Ova lica su osumnjičena da su u svojstvu visokih zvaničnika vojske (komandanti brigada i bataljona) počinili progon oko 5.000 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Kotor Varoša, u okviru kojeg je počinjeno ubistvo najmanje 300 osoba, kao i drugi oblici zločina.

Uporedo sa hapšenjima pretresene su kuće, stanovi, objekti, poslovni prostori i vozila koja koriste osumnjičeni.

S obzirom na to da među osumnjičenima ima nekadašnjih pripadnika vojske i policije koje posjeduju oružje, te lica sklonih činjenju krivičnih djela, koja bi mogla pružiti otpor, akcija je planirana i realizovana uz najveće mjere bezbjednosti koje su sproveli pripadnici Sipe i Tužilaštva BiH, ističe se u saopštenju.

Ove aktivnosti rezultat su višemjesečne i sveobuhvatne istrage, u kojoj su tužilac i stručno osoblje Tužilaštva BiH ispitali više stotina svjedoka, te proveli veći broj dana na terenu u intenzivnom prikupljanju dokaza.

Među uhapšenima ima lica sa državljanstvom Srbije, te će zbog toga za određen broj osumnjičenih biti zatražena mjera pritvora da bi se obezbijedilo njihovo prisustvo tokom postupka.

Osumnjičeni će biti proslijeđeni u Tužilaštvo BiH gdje je formiran tim tužilaca, saradnika i stručnog osoblja, koji će sprovesti dalje aktivnosti na ispitivanju i podnošenju prijedloga za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane.

Savčić: Diskiminatorska akcija

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić ocijenio je da hapšenje šestorice Srba, visokih vojnih zvaničnika osumnjičenih za ratne zločine, predstavlja diskriminatorsku akciju Agencije za istrage i zaštitu BiH i Tužilaštva BiH prema Srbima.

– Zatečen sam hapšenjem ovih ljudi, jer su se oni odazivali svim pozivima istražilaca, tužilaca, te Haškog tribunala i nesumnjivo su dali ogroman doprinos utvrđivanju istine – rekao je Savčić Srni.

On je istakao da je riječ o diskriminatorskoj akciji Sipe i Tužilaštva BiH prema Srbima s ciljem da se kreira istina na način kako to odgovara onom ko kontroliše Tužilaštvo BiH i da se utvrdi navodni karakter rata onako kako njima odgovara.

(Banjaluka.net)