Politika 02.03.2016.

Bivši potpredsjednik DNS-a otišao zbog podjele fotelja

ČITANJE: 3 minute
vukovljak
Dojučerašnji potpredsjednik DNS-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Jovan Vukovljak, stranku je napustio zbog žestokih svađa koje je posljednjih mjeseci vodio sa Markom Pavićem i ostalim stranačkim čelnicima u vezi sa kadrovskim rješenjima DNS-a za direktorske fotelje javnih preduzeća u RS.

Izvori Pressa otkrivaju da jedan od najistaknutijih DNS-ovih funkcionera i osnivač ove stranke u Semberiji Marku Paviću nije mogao da oprosti to što je na nagovor potpredsjednice DNS-a Spomenke Stevanović na mjesto direktora “Voda Srpske” početkom oktobra prošle godine postavio Milana Kikića. Naši sagovornici tvrde da je Vukovljak, inače, bio u odličnim odnosima sa Kikićevim prethodnikom u direktorskoj fotelji, Draganom Anđelićem, koji je sa te pozicije smijenjen upravo na insistiranje Stevanovićeve, o čemu je, podsjećamo, Press opširno pisao u septembru 2015.

– Svima u DNS-u bilo je jasno da iza Kikićevog imenovanja na mjesto direktora “Voda Srpske” stoji Spomenka Stevanović. Osim toga što su oboje iz Zvornika, Kikića, koji je prije imenovanja za direktora “Voda Srpske” bio na čelu zvorničkog Doma zdravlja, već dugo bije glas da je štićenik “prve dame” DNS-a. Vukovljak je mjesecima “kuvao” u sebi zato što Marko Pavić i vrh stranke uopšte nisu uvažavali njegove stavove o imenovanju novog direktora u “Vodama Srpske”, niti ga je bilo ko pitao za mišljenje kada je negdje, u isto to vrijeme, vrh DNS-a pokušao da na čelo “Elektrodistribucije Pale” progura Nenada Nešića, prebjega iz naprednjaka Adama Šukala – ističu izvori Pressa.

Nije normalno

Jovan Vukovljak juče je za Press potvrdio da je 29. februara podnio ostavku na sve funkcije u DNS-u te da je zatražio brisanje iz evidencije stranačkog članstva.

– Stranku sam napustio zbog moralnih i političkih razloga, kao i zbog nezadovoljstva ukupnim stanjem u DNS-u. Posebno sam ogorčen kadrovskim politikom stranke. Konkretno, nije normalno da mene, kao jednog od osnivača DNS-a, niko nije pitao za mišljenje u vezi sa smjenom direktora u “Vodama Srpske”. Tu je posebno do izražaja došao ignorantski stav vrha stranke prema Semberiji i Bijeljini, iako je upravo ovdje, poslije Prijedora, DNS ostvarivao najbolje izborne rezultate – kaže Vukovljak.

On dodaje da je o tome tri ili četiri puta razgovarao sa liderom DNS-a Markom Pavićem, ali i s ostalim stranačkim rukovodiocima, te da niko od dojučerašnjih stranačkih kolega nije želio da uvaži njegove stavove.

Samo preko mene mrtvog

– Otvoreno sam im rekao da samo preko mene mrtvog na čelo “Voda Srpske” može da dođe neko iz Zvornika pored toliko kvalitetnih kadrova DNS-a iz Semberije! Nisu me ispoštovali i odlučio sam da napustim stranku. Pokazaće se ko je bio u pravu, a tvrdim vam da sam to bio ja! Takođe napuštam i zajednički klub poslanika SNSD-a i DNS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, gdje ću od sada djelovati kao nezavisni poslanik – poručuje Vukovljak.

Komentar o odluci dojučerašnjeg potpredsjednika DNS-a da napusti stranku pokušali smo dobiti od Marka Pavića, ali se on nije javljao na naše brojne telefonske pozive. Generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić juče nam je kratko poručio da u stranci još nisu dobili zvanično obavještenje od Vukovljaka da napušta DNS te da zbog toga ne želi da komentariše njegovu odluku.

Košarac: Uvijek je bio korektan

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Staša Košarac, za Press kaže da je juče dobio obavještenje od Jovana Vukovljaka da napušta klub čiji je bio član.

– Vukovljak je bio vrlo korektan čovjek. Ne znam kakvu će odluku donijeti što se tiče njegovog daljeg angažmana u Predstavničkom domu, ali će uvijek ostati naš uvaženi kolega – kaže Košarac.

(Press)

Oznake: Staša Košarac