Vijesti 31.03.2016.

Bivši predsjednik UO “Fruktone” Nedeljko Popović prevario “Čajavec promet” za 312.000 KM

ČITANJE: 2 minute
fruktona
Nedeljko Popović, nekadašnji predsjednik Upravnog odbora banjalučke “Fruktone”, pored presude zbog malverzacija u ovom preduzeću, “zaradio” je i krivičnu prijavu za poslovnu prevaru tešku 312.000 maraka.

Prijavu za ovo krivično djelo Okružnom tužilaštvu u Banjaluci podnio je Centar javne bezbjednosti (CJB) iz ovog grada.

Kako saznajemo, za navedeni iznos prevario je preduzeće “Čajavec promet” a.d. u stečaju jer nije ispoštovao ugovor o saradnji koji su dva preduzeća zaključila.

Prema informacijama policije, Popović je trenutno u Austriji. Prema izvještaju policije, u kojem se navode njegovi inicijali, on je u ime nekadašnjeg banjalučkog giganta potpisao nekoliko ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji. Međutim, obaveze iz ugovora nije ispoštovao, a što je druga strana, tj. “Čajavec promet” uradio, pa ga je na taj način oštetio.

Kada su konkretno ugovori u pitanju, kako saznajemo iz izvora dobro upućenih u ovaj slučaj, “Čajavec promet” se obavezao da će na račun “Fruktone” uplatiti dio novca i nabaviti repromaterijal za proizvodnju sokova. Sa druge strane, obaveza “Fruktone” je bila da nakon određenog perioda vrati novac “Čajavec prometu” kao i da s njim podijeli određeni dio dobiti od proizvodnje. “Čajavec promet” je  uplatio dio novca, ali “Fruktona” nije uspjela da održi proizvodnju i ugasila se. Kada je u pitanju presuda, Popović je osuđen da dvije godine i dva mjeseca zatvora zbog malverzacija u vezi s prodajom zemljišta “Fruktone”.

Tada je osuđen i Slobodan Župljani, direktor preduzeća “Interinvest Krajs”, koji je dobio godinu i sedam mjeseci zatvora. Na godinu i po zatvora osuđen je Vitomir Đukić, pomoćnik direktora područne jedinice Poreske uprave u Banjaluci.

Krah “Fruktone”, koja je prije privatizacije zapošljavala oko 220 radnika, desio se 2010. godine, kada je izgubljena licenca za punjenje pepsija.

(NN)