Vijesti 26.10.2015.

Bivši šef Uneska: Oštro protiv članstva Kosova

ČITANJE: 2 minute
Unesko
Bivši generalni direktor Uneska Federiko Major oštro se protivi članstvu Kosova u tu organizaciju, ističući da je UN hitno neophodna duboka reforma.

Učestvujući na konferenciji Evropskog centra za mir i razvoj, u Beogradu, posvećenoj globalizaciji, migrantskoj krizi i zahtjevu Kosova za članstvo u Unesko, ugledni španski diplomata je u intervjuu za RTS rekao da je danas, kada se obilježava 70 godina postojanja UN, neprihvatljivo da o budućnosti svijeta odlučuje grupa najmoćnijih zemalja.

Major je istakao da je, dok je bio generalni direktor Uneska, pet puta osudio NATO vojnu akciju na Kosovu i dodao da invaziju na Kosovo nisu odobrile UN i da se takvo pitanje uvek može ponovo razmatrati.

– Za Srbiju, ali i svijet, važno je da se kaže da svijet ne želi plutokratiju, oligarhijsku vladavinu bogatih zemalja- rekao je Major, generalni direktor UNESKO-a od 1987. do 1999. godine.

Prema njegovim rečima, UN treba reformisati i zalaganjem da se što pre završi sa vladavinom najmoćnijih, a to su – G7, G8, G20. Sve zemlje u Generalnoj skupštini, a njih je 193 – treba da odlučuju o budućnosti svijeta.

Na pitanje da li je moguća reforma Svjetske organizacije, kada se Unesko, koji se zalaže za obrazovanje i kulturu, u slučaju Kosova zloupotrebljava za političke ciljeve, uz kršenje međunarodnog prava, Major je odgovorio potvrdno.

– Kao što smatram da je odluka o priznanju Palestine dobra, ima drugih pitanja, koja se ponovo mogu razmatrati- istakao je Major.

Major je istakao da se, kada je bio generalni direktor UNESKO-a, duboko protivio stranoj vojnoj akciji na Kosovu.

Odgovarajući na pitanje kako bi glasao u Unesku o članstvu Kosova, Major je rekao da nije promenio stav i da bi odbio, bez svake sumnje.

(Agencije)