Vijesti 16.10.2015.

Bivši talac Islamske države: Džihadi Džon je bizarni sadista

ČITANJE: 3 minute
Jihadi-John
Danski fotograf Danijel Raj (26), koji je više od godinu dana proveo u zarobljeništvu Islamske države (IS), opisao je brutalnog dželata ekstremističke organizacije poznatog pod nadimkom Džihadi Džon kao bizarnog sadistu koji ga je primoravao da sa njim pleše tango, a onda mu prijetio da će mu išcupati nos.

U intervjuu danskoj televiziji DR, Raj navodi da je jedan od ljudi čiji je talac bio zapravo osoba u crnom sa kapuljačom na glavi koja govori na video snimcima pogubljenja koje IS objavljuje na internetu, a kojoj su britanski tabloidi nadjenuli nadimak “Džihadi Džon”.

“Samo bi me zgrabio i morao sam da sa njim igram tango… Glava mi je visila i bojao sam se da će me pretući. Vodao me je tako po zatvoru, a onda bi me ođednom samo bacio na pod, pa me šutirao i udarao. Na kraju mi je prijetio da će mi išcupati nos kleštima i sličnim predmetima”, priseća se Raj danas, prenosi Si-En-En.

Raj je bio talac u Siriji od maja 2013. do juna 2014. godine, ponekad se našavši u društvu sa drugim stranim zarobljenicima među kojima je bio i Amerikanac Džejms Foli, koji je kasnije pogubljen.

Danskom listu “Berlingske” je rekao da je Foli bio srdačna i pravedna osoba, čak i u zarobljeništvu, gdje su se taoci tukli oko hrane i gdje je nerijetko dolazilo do izliva agresije.

Raj kaže i da ga je Foli zamolio da njegovoj porodici odnese oproštajno pismo.

Danski fotograf je u međuvremenu oslobođen, navodno u zamjenu za pozamašni otkup koji je platila njegova porodica, dva mjeseca prije nego što je odsjecanje glave njegovom sapatniku Foliju prikazano kao prvi u nizu gnusnih video snimaka IS.

Zapadni zvaničnici su tog džihadistu identifikovali kao Mohameda Emvazija, za koga koator knjige pod naslovom “IS: Unutar armije terora” Majkl Vajs kaže da pokazuje “gotovo automatski” smisao za crni humor na temu mučenja.

Emvazija, ili ti Džihadi Džona, bivši analitičar CIA-e Aki Peric opisuje kao grotesknu ličnost, kakvi su i mnogi regruti IS.

“Momci koji upravljaju tom organizacijom, mnogi među onima koji nadziru taoce, pravi su sadisti”, objašnjava on.

Vajs navodi da su onlajn podržavaoci IS ushićeno reagovali na priču o tangu.

Prema njegovim riječima, pristalice IS pokušavaju da stave “moralni znak jednakosti” između zlostavljanja američkih ispitivača nad osumnjičenim džihadistima i mučenja koje nad kidnapovanim zapadnjacima sprovodi IS – od narandžastih uniformi do prinudnih stresnih situacija u koje ih stavljaju.

Emvazi se nije pojavljivao na video snimcima obezglavljivanja od januara, a Vajs kaže da je neizvjesno da li je on i dalje u Siriji.

“Očigledno je pobjegao. Više nije slavna ličnost i portparol kakav je bio”, zaključuje Vajs, dok Peric upozorava da to, međutim, ne znači da Emvazi više ne predstavlja prijetnju.

(Agencije)