Svijet 15.03.2021.

BIVŠI VRHOVNI KOMANDANT NATO-a: Balkan u žiži geopolitičkog sukoba Zapada i Rusije

ČITANJE: 4 minute

Izborom Džozefa Bajdena za novog predsednika SAD, Balkan bi mogao već ove godine da se ponovo nađe u žiži geopolitičkog sukoba Zapada i Rusije koji će „koplja“ lomiti, pre svega, preko Srbije i BiH.

Ovo je najavio bivši vrhovni komandat NATO-a Filip Bridlou, a sa tim se manje-više slažu i analitičari, piše Blic.

Da je Balkan „bure baruta“ odavno je poznato, ali ove godine bi moglo da bude posebno zapaljiv pošto je Zapad opet sinhronizovan nakon američkih predsedničkih izbora i voljan da, nasuprot interesima Rusije, izvrši jači uticaj na ovaj deo regiona i integriše ga u svoje saveze. To je, drugim rečima, najavio i Bridlou koji je na virtuelnom okruglom stolu istakao da će novo-staro geopolitičko polje borbe biti jugoistočna Evropa.

– Ovu godinu će obeležiti intenziviranje sukoba između Zapada i Rusije za budućnost jugoistoka Evrope, ali nova američka vlada vratila je fokus SAD na to područje nakon više od 10 godina povlačenja – rekao je Bridlou.

Bivši vrhovni komandant NATO-a osvrnuo se i na vojno jačanje Srbije i dodao da ova alijansa mora biti “neposrednija u delovanju na Balkanu”.

– Deo shvatanja problema je priznanje da on postoji i njegova kategorizacija. Mislim da bi bilo od velike pomoći kad bi vođstvo NATO-a bilo direktnije oko tih zabrinutosti, i na njih odgovorilo diplomatskim i političkim radom u regionu – podvukao je Bridlou.

I direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov očekuje žešći pritisak Zapada na region ove godine.

– Dolaskom Bajdena na mesto predsednika, SAD se okrenula regionu i pokušava zajedno sa EU da dođe do najbržeg rešenja kosovskog pitanja i budućnosti BiH. Ova dva problema su se dodatno zakomplikovala slabljenjem uticaja EU zbog njene unutrašnje krize i pandemije kovida 19. Međutim, može se videti i po nedavnom ponašanju specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka da je Briselu stalo da konačno dođe do sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine – naglašava za “Blic” Popov.

Kako kaže, Rusiji, sa druge strane, ne odgovara stabilan Balkan i BiH u NATO-u, pa preko Republike Srpske pokušava na sve načine da ga destabilizuje.

– Sada se može videti da su i Kumanovski i Dejtonski sporazum bili polurešenja ili međuvreme i da sada Zapad očekuje konačnu konsolidaciju ili finalno rešenje i za kosovsko pitanje i za budućnost BiH. To je značajno i za ceo region jer je činjenica da ovde i dalje imamo nedovršene demokratije i da svi zajedno moramo da radimo uljuđivanju sistema. Prethodnih godina izostalo je jače prisustvo EU u tom procesu, izgubila se privlačnost evropskih integracija, a atraktivne su ostale jedino pare iz pristupnih fondova EU – smatra i dodaje da če biti vrlo zanimljivo videti ko će biti novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH umesto Valentina Incka.

S druge strane, direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) Igor Novaković smatra da pritisak Zapada i Rusije na region neće biti znatno veći nego prethodnih godina.

– Rusija ne vidi Zapadni Balkan kao svoj geopolitički prostor već bivši SSSR. Za Moskvu se geopolitičko pozicioniranje na ovom prostoru završilo ulaskom Crne Gore u NATO. S druge strane, Rusija vrši oštar uticaj na Zapadnom Balkanu kako bi sprečio njegovu integraciju u EU i NATO. Jer dok god je ovaj region nestabilan napredak EU i NATO ka istoku neće biti na stolu. Ipak, mora se reći da su resursi Rusije na ovim prostorima veoma ograničeni i zavise, pre svega, od domaćih snaga. Tu ne mislim samo na Srbiju već i na BiH i Crnu Goru – apostrofira Novaković za “Blic”.

Naš sagovornik smatra da nova američka administracija bolje poznaje Zapadni Balkan od prethodne.

– Bajden je kao potpresednik SAD bio u Beogradu, a takođe, bio je i veoma angažovan tokom ratova devedesetih. Međutim, pitanje je koliko će SAD biti zainteresovana da baš ove godine rešava problem Zapadnog Balkana. Mislim da su Americi na listi prioriteta na prvom i drugom mestu pandemija i obnavljanje transatlantskog partnerstva dok je naš region na nekom daljem mestu – zaključuje Novaković.

(SB)

Oznake: Džo Bajden