Region 07.05.2021.

BIZARNA TRANSFORMACIJA: Od simpatizera Dimitrija Ljotića do člana HSP-a

ČITANJE: 3 minute

Mario Vrselja iz Sremske Mitrovice, pripadnik zabranjene profašističke organizacije “Nacionalni stroj” i ljubitelj Dimitrija Ljotića, nedavno je postao član ultradesničarske Hrvatske stranke prava u Zadarskoj županiji.

U ovoj hrvatskoj stranci, koja otvoreno veliča ustaštvo, navodi se da je Vrselja navodno u Srbiji bio žrtva “združenih snaga svih ljevičara i desničara”, te je praktično zbog toga morao odseliti iz zemlje. Istovremeno, dok je Vrselja navodno bio ugrožen i proganjan u Srbiji, učestvovao je u incidentu na Filozofskom fakultetu, gde je sa još dvadesetak fašista upao na antifašističku tribinu i napao prisutne. Takođe, snimljen je i na predavanju o najvećem srpskom kolaboracionisti Dimitriju Ljotiću, koje je pratio iz prvih redova, prikladno obučen u jaknu sa nacističkim simbolima, piše nova.rs.

Nacionalista „po profesiji“, Vrselja je srpskoj javnosti postao poznat kao jedan od siledžija Nacionalnog stroja koji su, predvođeni Goranom Davidovićem, upali na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, 9. novembra 2005. godine.

Presudom Okružnog suda 15 pripadnika te, u međuvremenu zabranjene organizacije, osuđeno je zbog izazivanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti ili ugrožavanja sigurnosti posetilaca tribine. Vrselja se iz nepoznatih razloga tada nije našao na optuženičkoj klupi, ali je takođe odbio i da svedoči protiv svojih “kolega sa fakulteta”, kako je pežorativno opisao pripadnike Nacionalnog stroja.

U pokušaju pranja biografije, Vrselja je otišao dotle da se čak u svojoj zvaničnoj biografiji objavljenoj na sajtu HSP-a, navodi da je on zapravo bio i saradnik Nataše Kandić, odnosno “inicijator regionalnog pokreta REKOM za Vojvodinu”. Nakon “izleta” u srpske ultradesničare, Vrselja u međuvremenu, kako je pisao portal Voice, postaje potpredsednik mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, ali i hodočasnik u Blajburg gde se, prema njegovoj izjavi, odigrala “najveća tragedija u hrvatskoj istoriji”.

U naknadnim izjavama za isti portal, Vrselja je negirao svoje učešće u incidentu na antifašističkoj tribini, pozivajući se na slabo pamćenje.

„Ja nisam došao sa tom grupom mladića, jer sam već praktično bio u sali i bio sam spreman da izađem napolje kada je ta grupa ušla. Ja sam tada studirao na tom fakultetu. Iz medija sam kasnije čuo za taj naziv Nacionalni stroj, a pre toga ga nikada nisam ni čuo… Tu je bilo i nekoliko mojih kolega sa fakulteta sa odseka istorije koje poznajem“, rekao je Vrselja i dodao da je za postojanje Nacionalnog stroja čuo “tek nakon incidenta” i da se slabo seća detalja. Polovinom 2015. Vrselja već živi u Hrvatskoj, a od nedavno postaje i član HSP, koja otvoreno promoviše ustaštvo i ekstremno desničarsku ideologiju. Nekadašnjeg simpatizera Ljotića i prijatelja srpskih nacionalista, HSP je dočekala sa oduševljenjem, predstavljajući ga praktično kao žrtvu njegovih nekadašnjih prijatelja.

“Sudbina mladog povjesničara Maria Vrselje iz Srijemske Mitrovice je najbolji barometar tretmana najvećeg broja Hrvata u Vojvodini i u Srbiji. Dugo je ovaj dugogodišnji politički aktivist hrvatske manjinske zajednice u Srijemu bio na udaru združenih snaga svih ljevičara i desničara u Srbiji. Mario, dobrodošao u najstariju stranku u Hrvatskoj, Hrvatsku stranku prava!”, navodi se u saopštenju dobrodošlice HSP–a.

(SB)

Oznake: Mario Vrselja