Magazin 13.09.2015.

Bizarni zahtjevi građana: Od deratizacije auta do pomaganja u švaleraciji!

ČITANJE: 4 minute
automehanicar

 

S obzirom na brojnost i raznovrsnost bizarnih zahtjeva i ponuda upućenih na adrese predstavnika raznih profesija u ovoj zemlji, stanovnici Srpske i BiH komotno mogu ući u Ginisovu knjigu rekorda!

Između ostalih, s takvim situacijama često se susreću oni kojima je posao da popravljaju tuđa vozila. Dugogodišnji automehaničar iz Maglaja otkriva kako mu je klijentkinja u servis dovezla automobil i prozborila – Izvadite mi ovu pacovčinu iz kola. Plaćam koliko god da košta! –

– Iako to nije naš domen, podigli smo haubu u kojoj je zaista bio pacov od jedno pola kilograma, kilogram. Odmah je počeo da bježi po garaži i nas osmorica jedva smo ga savladali. Najluđa stvar bilo je to da je žena poslije svega tražila račun za ovu uslugu. Takođe, ranije smo iz automobila vadili osinjake, a jednom i zmiju. Sjećam se i Slovenca koji je došao da mu riješimo problem s lamelama, jer bi mu uvijek prebrzo stradale nakon ugradnje. Kada je iz njegovog auta izašla supruga, brat-bratu, imala je oko 150 kilograma. Diskretno sam mu skrenuo pažnju na to šta mora uraditi. Da li me je shvatio, ne znam – kaže sa osmijehom ovaj majstor.

On nije, kao banjalučki taksisti, od ženskih mušterija dobijao ponude da mu bude plaćeno “u naturi”, kao ni prijedloge muških klijenata da za masnu lovu stražare dok ovi obavljaju “posao” kod ljubavnica. Nisu ih zabilježili ni ovdašnji dostavljači hrane. Od njih je, između ostalog, zahtijevano da burek dostave u čamac ili pet metara pod zemlju. Po bizarnosti, ipak, pobjedu odnose stomatolozi, kojima je traženo da psima i mačkama ugrade zlatne zube, te pojedini vunovlačari, od kojih su naručivani čak i nakurnjaci, odnosno pleteni čuvari muškog ponosa tokom zime…

Himalajska so 

– Meni su tražili ključ koji otvara sva vrata – počinje priču poznati banjalučki bravar Emir Pašalić i prisjeća se neobičnog zahtjeva da u gluvo doba noći otvori vrata jednog stana u Banjaluci.

On objašnjava da je, poslije dugog nagovaranja, tamo došao u pola šest ujutro i zatekao komšiju koji mu je rekao: – Unutra je komšinica. Nervozna je. Pokvarila joj se brava –

– Kada sam otvorio vrata, kraj mene je strugnuo čovjek, očigledno ljubavnik, koji je cijelu noć bio u “akciji”, a pred zoru se uplašio da ga muž njegove ljubavnice ne uhvati na djelu. Takođe, bilo je i zahtjeva lopova koji su donosili ukradene auto-brave da im napravim ključ, što sam uvijek odbijao i krišom pozivao policiju – pamti Pašalić.

I dok pojedini dobojski konobari svjedoče da im je nuđen novac napaljenih parova za polučasovno zaključavanje WC-a, vrijedi pomenuti i specijalne zahtjeve gostiju hotela u Srpskoj i BiH, tipa “dovedite mi popa u sobu”, “napravite mi voćnu salatu od kineske breskve” i slično.

– Jedan gost je pitao može li donijeti svoju posteljinu u hotel, a drugi je tražio jelo posoljeno himalajskom solju – izdvajaju ugostitelji.

Sa nesvakidašnjim zahtjevima imaju probleme i brojna udruženja za zaštitu potrošača u RS i BiH, kojima građanke reklamiraju čak i nedovoljno velike silikonske grudi.

Glasno hrkanje

– Radilo se o pacijentkinji kojoj smo prije nekoliko godina stavili silikonski implant, tačnije “jaku trojku”, pa se požalila lokalnom udruženju za zaštitu potrošača da nije dobila ono što je platila. Međutim, kroz razgovor s predstavnicima ovog udruženja dokazali smo da je naša usluga bila u redu, a što je na kraju shvatila i dotična dama – navodi jedan sarajevski plastični hirurg.

Za to vrijeme, jednako su zanimljivi i zahtjevi upućeni pripadnicima policije, pa je proteklih godina od banjalučkih “plavih uniformi” traženo i da regulišu situaciju s komšijom koji glasno hrče, uhapse kozu koja brsti tuđe grožđe, kao i da za kršenje javnog reda i mira prijave psa koji prejako laje.

Ni profesionalci s drugačijom vrstom uniformi ne kubure s otkačenim pozivima.

– Kod nas je bilo gospođa koje su zvale službeni telefon i govorile: “Dođi, vatru mi ugasi” – kaže Dževdet Sarajlić, vatrogasac iz Olova.

Za Ginisa su i ovdašnji majstori tetovaže, koji su dobijali zahtjeve da na koži klijenata iscrtaju prase na ražnju i napišu na vagini  “ovo je vlasništvo tog i tog momka”. Krug se zatvara iskustvima pravoslavnih sveštenika, koji su dobijali ponude da osveštavaju i svinjce.

(Press)