Vijesti 25.12.2015.

Biznis Insajder o BiH: Evropska zemlja koja je postala leglo vrbovanja boraca za ISIS

ČITANJE: 2 minute
isis
Ugledni portal Biznis Insajder objavio je tekst o ekstremizmu u BiH i vrbovanju novih boraca za ISIS. U tekstu se ističe kako istorija u BiH sa esktremizmom datira mnogo godina unazad prije nego je nastao ISIS, koji sada pronalazi nove članove upravo u našoj zemlji zbog loše ekonomske situacije.

– Ljudi u BiH su snimili ISIS-ov propagandni video u kojem zaklinju svoje simpatizere u BiH da napadnu one koji su protiv ove ideologije u njihovoj zemlji. U posljednjoj godini 300 osoba iz BiH se borilo u Siriji sa ISIS-om. S populacijom koja iznosi manje od četiri miliona stanovnika, BiH čini zemljom koja daje najveći procenat stranih ISIS-ovih boraca od bilo koje evropske zemlje, a eksperti ističu kako su se neki vratili u zemlji predstavljaju rizik- piše Biznis Insajder
Navode kako su policijski službenici u BiH sprovodili nekoliko racija, a posebno ističu Gornju Maoču za koju tvrde da je leglo regrutovanja boraca za ISIS.

– Oni regrutuju i ciljaju mlade Bosance koji su osjetljivi i radikaliziraju ih. Gardian je objavio ranije ove godine kako BiH ima najveću stopu nezaposlenosti mladih, oko 63 odsto. Global Post objavio je kako se kriza pogoršala i da se mladi muče da nađu posao. Osjećaj beznađa i bijesa čine mlade podložnim metama za regrutovanje- navodi Biznis Insajder.

Portal dalje piše kako državljani BiH idu i u Irak da se bore, te spominje grupu El-Mudžahid za koju kažu da se borila uz muslimane u prošlom ratu. Ipak, spominju i to kako je država donijela novi zakon kojim se omogućava sudovima izricanje kazne od 10 godina zatvora za regrutovanje i borbu na stranim ratištima.

-Većina mladih je vođena adrenalinom, potrebom za samopotvrđivanjem, samopoštovanjem, pripadnosti grupi i pronalasku svrhe. Zbog loše ekonomske situacije u Bosni, nasilje i retrogradno ponašanje se često percipiraju kao jedina mjera samopotvrđivanja i zaštite- zaključuje Biznis Insajder.

(Klix.ba)