Biznis Insajder o BiH: Evropska zemlja koja je postala leglo vrbovanja boraca za ISIS

isis
isis
Ugledni portal Biznis Insajder objavio je tekst o ekstremizmu u BiH i vrbovanju novih boraca za ISIS. U tekstu se ističe kako istorija u BiH sa esktremizmom datira mnogo godina unazad prije nego je nastao ISIS, koji sada pronalazi nove članove upravo u našoj zemlji zbog loše ekonomske situacije.

– Ljudi u BiH su snimili ISIS-ov propagandni video u kojem zaklinju svoje simpatizere u BiH da napadnu one koji su protiv ove ideologije u njihovoj zemlji. U posljednjoj godini 300 osoba iz BiH se borilo u Siriji sa ISIS-om. S populacijom koja iznosi manje od četiri miliona stanovnika, BiH čini zemljom koja daje najveći procenat stranih ISIS-ovih boraca od bilo koje evropske zemlje, a eksperti ističu kako su se neki vratili u zemlji predstavljaju rizik- piše Biznis Insajder
Navode kako su policijski službenici u BiH sprovodili nekoliko racija, a posebno ističu Gornju Maoču za koju tvrde da je leglo regrutovanja boraca za ISIS.

– Oni regrutuju i ciljaju mlade Bosance koji su osjetljivi i radikaliziraju ih. Gardian je objavio ranije ove godine kako BiH ima najveću stopu nezaposlenosti mladih, oko 63 odsto. Global Post objavio je kako se kriza pogoršala i da se mladi muče da nađu posao. Osjećaj beznađa i bijesa čine mlade podložnim metama za regrutovanje- navodi Biznis Insajder.

Portal dalje piše kako državljani BiH idu i u Irak da se bore, te spominje grupu El-Mudžahid za koju kažu da se borila uz muslimane u prošlom ratu. Ipak, spominju i to kako je država donijela novi zakon kojim se omogućava sudovima izricanje kazne od 10 godina zatvora za regrutovanje i borbu na stranim ratištima.

-Većina mladih je vođena adrenalinom, potrebom za samopotvrđivanjem, samopoštovanjem, pripadnosti grupi i pronalasku svrhe. Zbog loše ekonomske situacije u Bosni, nasilje i retrogradno ponašanje se često percipiraju kao jedina mjera samopotvrđivanja i zaštite- zaključuje Biznis Insajder.

(Klix.ba)

Kasa javnih prihoda „teža“ za 48 miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske je u prvih jedanaest mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 2,28 milijardi maraka, što je za oko 48 miliona KM ili dva odsto više u odnosu na isti period prošle godine, što pokazuje da je nastavljen pozitivan trend u naplati javnih prihoda.

ODJELJENJE ZA OBRAZOVANJE Za studentske stipendije stigao 391 zahtjev

U okviru gradskog programa stipendija, ukupne vrijednosti 1,6 miliona KM, na konkurs za stipendiranje studenata prvog ciklusa, pristigao je ukupno 391 zahtjev. Prema podacima Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, od ukupnog broja, u razmatranju su 342 zahtjeva koja ispunjavaju uslove, i to 222 po osnovu socijalnog statusa, 103 po uspjehu i 17 zahtjeva

Banjalučanke pred sudom zbog prostitucije

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka podnio je zahtjev da zbog prostitucije bude pokrenut prekršajni postupak protiv dvije osobe čiji su inicijali T.J. i N.B.

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar 2019. godine: Policijska uprava U protekla 24 časa u Banjaluci zabilježeno je pet krivičnih djela. Javni red i mir je narušen šest puta. Dogodile su se tri saobraćajne nezgode, dva lica su lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledana su 72 odrasla pacijenta, 21 dijete i