Vijesti 30.10.2017.

Biznismen uklonio spomenik borcima zbog zgrade

ČITANJE: 2 minute

Radana Unčanin, sestra palog borca Vojske RS Radenka Popovića, ogorčena je odnosom pravosudnih institucija, jer kako tvrdi, ne žele da kazne odgovorne za neovlašteno uklanjanje spomenika palim borcima Vojske RS u banjalučkom naselju Lauš.

– Moj brat je kao pripadnik 16. Krajiške motorizovane brigade Vojske RS nestao kod Orašja 12. decembra 1992. godine. Prije odlaska u rat radio je u preduzeću „Usluga“ u Banjaluci koje je nakon rata podiglo spomen ploču četvorici radnika koji su izgubili živote za Republiku Srpsku – podsjetila je Unčanin.

Navodi da je spomen ploča godinama stajala u krugu preduzeća u Karađorđevoj ulici, ali su se vremena promijenila.

– U februaru prošle godine Milutin Jović, biznismen iz Banjaluke, počinje da gradi zgradu, a ploču palim borcima odnosi kod jednog kamenoresca, gdje sam je na svu sreću pronašla, inače bi bila uništena – ispričala je ogročena sestra palog borca Vojske RS.

Dodaje da je mjesecima bez uspjeha pokušavala da ploču vrati na njeno mjesto, ali je kako kaže, uvijek nailazila na Jovićeve uvrede, nakon čega ga je prijavila Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci zbog skrnavljenja spomenika.

– Nakon što je ploča sa imenima uklonjena bez našeg znanja i na takav način, moju porodicu, a posebno roditelje tuga je slomila do kraja. Kao ni ja, ni moji roditelji nisu bili u stanju da shvate da se na ovakav način pojedinci mogu postaviti iznad zakona i odnositi prema onima koji su život dali za ovu zemlju – smatra Unčanin.

Dodaje da se u poslednje vrijeme plaši za ličnu i bezbednost svoje porodice zbog uvreda koje je pretrpila od Jovića.

Milutin Jović za „EuroBlic“ je izjavio da je ploču uklonio kako bi je spasio, te da nema ništa protiv da se ploča vrati na mjesto gdje se nalazila, ali on više, kako tvrdi, nema ništa sa pomenutom zgradom.

– Kupio sam zemlju na kojoj je napravljena zgrada, a kasnije sam je prodao drugoj firmi koja je izgradila zgradu. Da nisam reagovao ta ploča bila bi na nekoj deponiji ili uništena – naveo je Jović, dodajući kako mu je Unčanin tražila novac koji nije želio dati.

Nema krivičnog djela

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage protiv Milutina Jovića iz Banjaluke zbog uklanjanja spomenika palima borcima.

– Postupajući po prijavi Radane Unčanin u vezi sa uklanjanjem spomen ploče radnicima preduzeća „Uprava“ poginulim u otadžbinskom ratu, tužilac OJT Banjaluka je provjerio navode podnesene prijave, saslušao u svojstvu svedoka Milutina Jovića, te je 11. oktobra donio tužilačku odluku – naredbu o nesprovođenju istrage, jer iz prijave i pratećih spisa je očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo – izjavila je Maja Đaković Vidović, portparol OJT Banjaluka.

(EuroBlic)