Biznismeni koji su obilježili 2015. godinu: Oni znaju šta rade

biznismen
biznismen
Postoji nešto što je zajedničko biznismenima koji su u vrhu najboljih za ovu godinu, prema magazinu Fortune.

Kompanije, na čije su čelo ovi znalci stali, u njihovim rukama su procvjetale. U ovom turbulentnom svijetu punom tehnoloških promjena podigli su ’iz pepela’ firme koje su im povjerene na zaduženje. Ili su uspjeli da kroz teške godine ipak stanu na zelenu granu. Bilo da su željni medijske pažnje ili su izraženo stidljivi, bilo da ih mediji kritikuju ili vole, jedno je sigurno – oni znaju šta rade.

1. Mark Parker, Nike CEO

Ukratko, on je introvertni dizajner patika koji je pomogao gigantu da potuče konkurenciju. Mark Parker je bivši atletičar sa uspjehom na duge staze. Od dolaska na čelo kompanije Nike 2006. godine, Parker je udvostručio prihode i profit, i povećao cene akcija šest puta. Obećao je da će do 2020. povećati prihode Nikea sa 20 na 50 milijardi dolara.

Nike se izdvaja u svojoj posvećenosti tehnologiiji – bilo da je to dizajn, izrada, marketing, ali i maloprodaji. Sam Parker je pravi ’čudak’ u svijetu velikih ega, i direktora koji jure titule. Za sebe kaže da je inspirisan vizuelnom stimulacijom.

2. Mark Zuckerberg, Facebook CEO

Teško je preskočiti dominaciju Facebooka na društvenim mrežama. Svakog meseca ima 1.5 milijardi korisnika, a ima i svoje ’filijale’ WhatsApp, Messenger i Instagram, i ove mreže imaju 900, 700 i 400 miliona korisnika svakog meseca. Sjećate se kako su se mnogi pitali kako će Zuckerberg potencijal Facebooka pretočiti u novac? Uspio je da odgovori na ove izazove. U 2014. imao je zaradu od 2.9 milijardi dolara.

3. Andrew Wilson, Electronic Arts CEO

Electronic Arts bila je ostavljena je ’na samrti’ prije nekoliko godina, usljed tvrdnji da je ova kompanija koja dizajnira igre za konzole u nevolji.  Kompanija je nekako izdržala četiri godine u brutalnim gubicima (oko 2.5 milijardi dolara) pre nego što se stabilizovala.

Wilson je kompaniju preuzeo 2013. i nastojao da je ujedini oko onoga što naziva ’igrač na prvom mjestu’: Rigoroznost u kvalitetu i ’Agnostic’ platforma odnosno proizvod koji podjednako dobro radi na više platformi. Prodaja igara je počela vrtoglavo da raste i 2014. kompanija je zaradila 875 miliona dolara. Dobit i dalje ne staje, i još jedna mogućnost ogleda se u objavi nove ’Star Wars Battlefront’ igre.

4. Tim Cook, Apple CEO

Cook se uspešno snašao u post- Steve Jobs eri, postepeno menjajući kulturu kompanije, menjajući fokus društvene misije, i dobijajući pohvale za lansiranje Apple sata. iPhones set prodaja povećela je profit u poslednjem kvartalu za 31%. Od kada je Cook na poziciji direktora, Apple je debitovao u uslugama kao što su Apple Pay i Apple Music. Rezultat: 53 milijarde profita za proteklih 12 mjeseci.

5. Ajay Banga, Mastercard CEO

Od kada je Banga došao na čelo ove kompanije, MasterCard je za pet godina udvostručio profit i prihode, i agresivno sticao kompanije kako bi izgradio svoju tehnološku prednost. Strani mediji hvale Bangu jer gradi uspeh na duge staze i ima energiju da radi brže od konkurencije. Banga je ove godine potpisao desetotogodišnje ugovore kojim se Citi banka obavezuje da sve njene kartice budu MasterCards, i sličan 20-godišnji ugovor sa Itaú Unibanco u Brazilu. U protekle dve godine akcije su porasle za 40%, od kada je MasterCard ostvario svoj put od deset milijardi dolara prihoda.

6. Mary Dillon, Ulta Beauty CEO

Jedina dama na ovoj listi pronašla je magičnu formulu za uspjeh u prepunoj areni industrije ljepote. Izgleda da je uspjela zahvaljujući proizvodima koji imaju cene širokog spektra, pružajući usluge, salone, servise i prodavnice u manjim šoping-centrima blizu svojih potrošača. Ova strategija pomogla je Ulti da bude vodeća u maloprodaji. Mary Dillon, koja je izvršna direktor kompanije Ulta Beauty tek dvije godine, mudro je radila na jačanju internet prodaje i tako povećala procenat prodaje. Ulta planira da otvori još nekoliko stotina prodavnica do 2019. i da dostigne broj od 1.200 lokacija. Akcije kompanije porasle su za 42% za proteklih 12 mjeseci.

7. Lei Jun, Xiaomi CEO

Kineska kompanija pametnih telefona, Xiaomi, je startup sa trenutno najvišom vrednošću od oko 46 milijardi dolara. Lei Jun je većinu vremena ove godine potrošio objašnjavajući svoju misiju, a to je više od pukog prodavanja mobilnih telefona. Kompanija je do sada invenstirala u više desetina uređaja – planirajući da lansira bar 100 prodajnih prečiščivaća vazduha, Go Pro kamera, i Hi-Fi slušalica a sve u cilju kreiranja ekosistema koji će ponoviti uspeh Applea. Iako prodaja ide odlično, Xiaomi se trudi da pokaže skepticima da može i više od toga.

8. Travis Kalanick, Uber CEO

Da je Fortune pravio listu biznismena godine zasnovanu na vrijednosti firme na čijem je čelu Kalanick bi bio na prvom mjestu, jer Uber sada navodno raspolaže sa 70 milijardi dolara.

Međutim, kompanija je vrlo mlada i ima manjak profita, da ne pominjemo gubitke i probleme oko protivljenja ovoj kompaniji širom svijeta. Uber je kompanija koja se širi nevjerovatnom brzinom, o njoj se svakodnevno priča, a njena svrha je spajanje putnika sa najbližim slobodnim vozačima putem mobilne aplikacije.

10. Steve Ells and Montgomery Moran, Chipotle CEO

Direktori kompanije Chipotle ne služe samo buritose. Oni su promijenili ono što smo dugo izjednačavali – brzu hranu i nezdravu hranu. To više ne važi. Chipotle je inspirisao generacije brzih restorana da serviraju prirodnu hranu, uključujući čak i McDonald’s.

U svojim restoranima zabranili su GMO hranu kao i prasetinu zbog lošeg tretmana prema ovim životinjama. Ovakav pristup samo im je povećao popularnost. Njihov recept je: Investirajte u isporuke i naručivanje hrane preko mobilnog telefona i proširujte svoje prodavnice.

11. George Scangos, Biogen CEO

Od kada je postao direktor Biogena 2010. godine, Scangos je povećao profit ove kompanije, više od dvaput udvostručio prihode, i zaradu više od tri puta. Prema Fortune magazinu, Biogen kao da pati od velikih očekivanja koji mnogi gaje prema ovoj kompaniji. Invenstitori su očigledno razočarani prodajom i rastom zarade od 9% i 19% ove godine. Scangos ima protivotrov za razočarane: Poboljšava marketing i usmjerava fokus na nekoliko oblasti istraživanja, dok otpušta oko 11% radne snage.

(NN, bizlife.rs)

ŠERANIĆ: Interesi pacijenata moraju biti na prvom mjestu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je Srni da zaštita i interesi pacijenata moraju da budu prioritet u radu zaposlenih u zdravstvenom sistemu. “Pacijentima u zdravstvenim ustanovama garantovano je pravo na ostvarivanje zdravstvene zaštite, uz poštovanje najvišeg mogućeg standarda ljudskih prava i vrijednosti. Oni imaju pravo na fizički i psihički integritet

ZADOVOLJNI: Narodnu i univerzitetsku biblioteku RS svakodnevno posjeti oko 500 korisnika

Otvaranjem „Sobe sjećanja na Petra Kočića“ u Biblioteku svakodnevno dolaze posjetioci koji imaju priliku da pogledaju savremenu, interaktivnu postavku, te novi pristup koji su bibliotekari dali tumačenju života i rada ovog velikog pisca. Kako kažu u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, posjetioci pozitivno reaguju i imaju želju da postavku ponovo posjete, da sa sobom

AGENCIJA ZA STATISTIKU: Spoljnotrgovinski deficit BiH osam milijardi maraka

Spoljnotrgovinski robni deficit BiH prošle godine je iznosio nešto više od osam milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom 58,9 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH. Prošlogodišnji izvoz BiH bio je 11,492 milijarde KM, što je za 3,4 odsto manje u odnosu na 2018. godinu, dok je uvoz porastao za 1,2 odsto i iznosio je

Kićo moler oglasom vratio vjeru u ljude! (FOTO)

Moler Kićo iz Banjaluke ponudio je besplatno svoje usluge porodicama sa bolesnom djecom i onima koji imaju četvoro ili više potomaka.  Humani moler je svoju ponudu objavio na popularnoj grupi Oglašavanje Banja Luka na društvenom mreži Facebook, na opšte oduševljenje pratilaca. Ovaj humani Banjalučanin svima nam je još jednom napravio podsjetnik da je naša dužnost

BRANIO SE ĆUTANJEM Darku Goliću predložen pritvor

Darku Goliću, načelniku Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, koji je osumnjičen za obljubu nad nemoćnim licem, predložen je pritvor, potvrdio je njegov advokat Jevto Janković, a odluku će donijeti Osnovni sud u Banjaluci. Prema riječima advokata, Golić je rekao da nije uradio to za šta ga sumnjiče i da rade na tome kako bi

SAŠA KONDIĆ: Neka nam se jave svi kojima je RK “Borac” dužan

Proteklih dana u centru sportske pažnje našao se Rukometni klub Borac m:tel, a povod nisu bili rezultati na terenu, već smjena sportskog direktora Dejana Unčanina što je na površinu izvuklo sve probleme koje “crveno-plavi” imaju sa svojim igračkim legendama. Prvi čovjek Banjalučana Saša Kondić kaže da je svjestan tih problema, ali i da je lično

MILAN TEGELTIJA: Predstavnički dom BiH nije nadređen VSTS-u, mi ih samo informišemo

Nijedan poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici ovog doma nije podržao izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta na čijem se čelu nalazi Milan Tegeltija. Šef kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik ove stranke Adil Osmanović poručio je nakon sjednice i glasanja da je