Sport 12.12.2018.

BJELAJAC: Prvo, pa… rekord štafete BiH!

ČITANJE: 2 minute

Član mješovite štafete Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u Kini, Banjalučanin Nikola Bjelajac je istakao da je osvajanje 17. mjesta veliki uspjeh jer je u pitanju bio prvi zajednički nastup.

Štafeta BiH u sastavu Amina Kajtaz, Lamija Medoševic, Nikola Bjelajac i Adi Mešetović,isplivala je 4×50 metara slobodnim stilom u vremenu 1:36.16 i postavila novi rekord Bosne i Hercegovine.

Član banjalučkog Olimpa Nikola Bjelajac, koji je direktno sa studija u SAD stigao u kineski Hangdžou, naglasio je da je postavljanje novog državnog rekorda veliki uspjeh, ali i podstrek za dalji rad.

“Štafeta je odradila fantastičan posao pogotovo za prvi pokušaj Nas četvoro nikad ranije nismo plivali tu štafetu a već smo 17-ti u svijetu. Mislim da sa pravim okolnostima i da se fokusiramo samo na to možemo biti i u finalu”, rekao je Bjelajac našem portalu.

Prema njegovim riječima, za još bolje vrijeme bh.tim je omeo i umor.

“Nisam se odmarao za ovo takmičenje, naše izmjene nisu bile bas najbolje a i Amina je plivala 200 delfin 10 minuta prije štafete sto znači da imamo puno potencijala. I mislim da ova ekipa koja je trenutno u Kini će da podigne plivanje u BiH na veći nivo nego sto je dosad”, dodao je Banjalučanin, priznavši da je ovo SP u malim bazenima samo test za naredni šampionat svijeta u velikim.

“Pa spremamo se za veliki bazen, ovo je test, osim toga dolazim direktno iz Amerike gdje plivam u jardama pa mi je malo nezgodno da se priviknem na dužinu, ali uspjevam nekako”.

Izrazio je nadu da će uprkos svim “preprekama” u subotu uspjeti da ispliva državni rekord u disciplini kraul na 100 metara.

“Nisam dugo plivao ovu trku u metrima tako da iskreno ne znam sta bi to bilo dobro a šta loše. Daću sve od sebe, i nadam se da ce to biti dovoljno za rekord BIH. Takođe, ovdje smo nastavili jakim tempom pa će i to malo uticati na rezultat jer će do subote i umor da me stigne. Ipak, nadam se da to neće biti presudno u mom rezultatu”, podvukao je član Olimpa.

KINA JE FANTASTIČNA

Na pitanje kako je delegacija BiH dočekana u kineskom gradu u kojem se do 16. decembra održava prvenstvo svijeta odgovorio je da je prezadovoljan. “Kina je fantastična, ljudi su posebni kao i grad u kojem se nalazimo”.

(Mondo)