Vijesti 13.07.2020.

BJELIĆ: Za svaku osudu zagađivanje rijeka i vodenih tokova

ČITANJE: 1 minuta

Potpredsjednik Centra za životnu sredinu iz Banjaluke Viktor Bjelić smatra da je za svaku osudu zagađivanje rijeka i vodenih tokova, te da je naročito tragično ukoliko to rade javne ličnosti.

Komentarišući video-snimak koji je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Mektić postavio na društvenu mrežu “Tviter”, a na kojem skače u rijeku Ukrinu koja je puna pjene, Bjelić je ocijenio da je Mektić na ovaj način dao negativan primjer drugim građanima.

“Ono što bi u drugim normalnim zemljama bilo za kaznu i osudu, u našoj zemlji se često koristi kao opravdanje i za druge ljude, ukoliko je to učinjeno od javnih ličnosti”, rekao je Bjelić Srni.

Bjelić je istakao da je zagađivanje rijeka i vodenih tokova za svaku osudu, posebno ako je riječ o tvarima koje trajno i nepovratno utiču na biljni i životinjski svijet u vodenoj sredini.

“Nepojmljivo je da bilo ko može na takav način uživati u prirodi. U njoj treba uživati u takvoj kakva jeste, a ne modifikovati je, zagađivati i narušavati bilo kakve prirodne procese”, naglasio je Bjelić.

Posalnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Mektić postavio je na svom profilu na “Tviteru” video-snimak na kojem skače u rijeku Ukrinu, koja je puna pjene.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zatražilo je od Inspektorata Republike Srpske da ispita slučaj upotrebe hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, što je zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini od neodgovornih pojedinaca.

(Srna)