Vijesti 22.11.2021.

BJELICA: Osnivanje SAO Romanija veoma bitno za stvaranje Srpske

ČITANJE: 3 minute

Dan osnivanja Srpske autonomne oblasti (SAO) Romanija veoma je bitan u istoriji srpskog naroda, a posebno stvaranja Republike Srpske, rekao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica povodom 30 godina od ovog događaja.

”Mi smo u ovo vrijeme prije 30 godina pokušavali da ubijedimo predstavnike muslimanskog i hrvatskog naroda da BiH ostane u sastavu Jugoslavije, ali nije bilo volje sa njihove strane”, rekao je večeras Bjelica na svečanoj akademiji “Dok je Romanije”.

Bjelica napominje da su muslimani i Hrvati napravili neprincipijelnu koaliciju i počeli preglasavati Srbe, koji nisu imali drugog rješenja nego da se pravnim sredstvima izbore za svoj status na osnovu zakona i Ustava SFRJ i BiH.

Prema njegovim riječima, prvi potez je bio formiranje zajednica opština, a potom je proglašena SAO Romanija kojoj se priključio veliki broj opština i mjesnih zajednica.

Bjelica je naveo da je SAO Romanija obuhvatala 4.000 kilometara kvadratnih sa 200.000 stanovnika.

“Republiku Srpsku smo branili, odbranili i dočekali da je svijet prizna”, naglasio je Bjelica.

On kaže da je cilj ovakvih skupova da se mlađim generacijama prenese šta znači srpsko jedinstvo, uz koje je narod uspio stvoriti i odbraniti Srpsku.

“I danas treba da se svi okupimo oko Republike Srpske, da je čuvamo, da prevaziđemo naše netrpeljivosti o kojima možemo diskutovati, ali kada su u pitanju Srpska i njene ingerencije, to ne smije doći u pitanje. Čuvajmo Republiku Srpsku! Živjela Srpska i srpsko jedinstvo!”, poručio je Bjelica.

On je naglasio da je ova akademija priprema za obilježavanje 30 godina od stvaranja Republike Srpke, koja je planirana za 9. januar.

Predsjednik Skupštine SAO Romanije Radan Tošić izjavio je da je svečana akademija prilika da se javnost podsjeti na početak devedesetih godina prošlog vijeka kada se srpski narod u tadašnjoj BiH počeo da organizuje u regionalne institucije nakon što su mislimani i Hravti donijeli deklaraciju o nezavisnosti BiH, čime su prava Srba bila ugrožena.

On je istakao da je konstituivna sjednica Skupštine SAO Romanija održana 17. septembra 1991. kao odgovor na prijetnje iz Sarajeva i obespravljeni srpski narod.

“Prava koja smo tražili tada i za koja smo se zalagali nismo mogli ostvariti pod pritiskom međunarodne zajednice i događaja koji su uslijedili nakon toga”, naglasio je Tošić.

On je rekao da je Srpska odbranjena zahvaljujući borcima Vojske Republike Srpske i onima koji su za njnjenu slobodu dali živote, te apelovao na vlast da više pažnje posvete boračkoj populaciji.

Mirko Borovčanin, Sokočanin po rođenju i član Udruženja Srba sa Romanije u Beogradu, rekao je novinarima da je kao privrednik učestovao u svim dešavanjima vezanim za osnivanje SAO Romanije, te u organizovanju pomoći braći sa druge strane Drine.

On je izjavio da je prijeratno Udruženje Srba sa Romanije u Beogradu bilo vrlo aktivno, jer ljudi koji su ga tada činili nisu zaboravljali svoju Romaniju u kojoj im je ostajalo i srce i duša.

“Mnogo smo pomogli i ispunili smo zadatak koji smo imali. Bilo je to pravo zadovoljstvo, a svi samo dali što smo mogli”, istakao je Borovčanin.

SAO Romanija ubrzo nakon osnivanja 1991. godine ujedinila sa SAO Birač, pa je đelovala kao SAO Romanija-Birač. Ova SAO je zajedno sa onim iz Krajine, Posavine, Hercegovine, Majevice i Semberije 1992. godine ušla u sastav Srpske Republike BiH.

Tokom svečane akademije “Dok je Romanije” izveden je bogat kulturno-umjetnički program u kojem su učestovali pjesnici iz ovog kraja, kulturno-umjetnička društva, guslari, te “Kamerni kvartet i Jelena Aničić” sa Pala.

(Srna/SB)

Oznake: Milovan Bjelica