Vijesti 16.06.2024.

BJELICA: Sokolac i Romanija bedem odbrane i kolijevka Republike Srpske

ČITANJE: 2 minute

O doprinosu sarajevskih Srba nastanku i odbrani te potom kreiranju kompaktnosti našeg nacionalnog prostora rečeno je, napisano i snimljeno dosta toga. O stradanju naroda ove regije svjedoči i ovaj manastir Svetog velikomučenika Georgija – Sokolica koji izgradismo kao vječni pomen i zavjet srpskim junacima. Svjestan žrtve koju je podnio sarajevski Srbi su se posle Dejtonskog sporazuma svjesno odrekli imanja i kuća da bi sačuvali Republiku Srpsku, istakao je Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac.

– Međutim o doprinosu Srba Romanije još ne govori niko, niko ništa ne piše, a još manje snima. Skrajnuto je to da je Sokolac rodno mjesto institucija i ustanova Republike Srpske.

Nedovoljno, ili bolje reći nikako se ne govori i ne ističe značaj opštine Sokolac za stvaranje Republike Srpske, odnosno institucija i državnih atributa Republike Srpske, te prije toga ulogu u formiranju Srpske autonomne oblasti Romanija/Romanija-Birač kao preteče Republike Srpske.

Mi smo dužni da gradimo kulturu sjećanja, kako bi od zaborava sačuvali, nove generacije učili, a turistima predstavili kako i gdje su nastale institucije i ustanove Republike Srpske.

U Sokocu su formirane i postrojene prve jedinice policije Srpske Republike BiH, što se smatra nastankom Policije Republike Srpske, formirana je Vojna bolnica Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, Sokolac je rodno mjesto Pošta Republike Srpske, Telekoma Republike Srpske (danas Mtel), Platnog prometa Republike Srpske, Narodne banke Republike Srpske, dom je javnog preduzeća Srpske šume, danas Šume Republike Srpske, a bio je sjedište Mitropolije dabrobosanske, dok je danas jedno od sjedišta Mitropolije Dabrobosanske. Zajedno smo rasli, gradili i uzdizali iz pepela ove prostore i Republiku Srpsku.

Mi smo bedem odbrane i kolijevka Republike Srpske što potvrđuje i nedavna poruka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Svesrpskom saboru u Beogradu u kojoj se Sokolac ističe na prvom mjestu kao značajan prostor za svekoliko srpstvo.

Novi Zejtinlik i Manastir Sokolica predstavljaju pečat srpske države zapadno od Drine, pečat naše Republike Srpske.

Slava i hvala svima palim za krst časni i slobodu zlatnu – poručio je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Oznake: Milovan Bjelica