Vijesti 01.08.2021.

BJELICA: Sokolac ima šta da ponudi gostima i investitorima, ali i domaćem stanovništvu

ČITANJE: 5 minuta

Povodom Ilindana, krsne slave i Dana opštine Sokolac, građanima ove lokalne zajednice obratio se načelnik Milovan Bjelica.

Obraćanje prenosimo u cijelosti:

Dragi sugrađani,

Godina iza nas je bila izazovna i osobena. Suočeni sa pandemijom morali smo praktično da zaustavimo svoje živote da bi ih sačuvali. U tom poslu svi smo bili zajedno. I ljekari i medicinsko osoblje, i apotekari i veterinari i privrednici, poljoprivrednici i svi građani naše opštine.

Što se tiče političkog momenta u kojem se nalazi Republika Srpska moramo iskazati jedinstvo u ključnim političkim pitanjima. To nije jednoumlje već je imenitelj tog jedinstva Republika Srpska.

Kako možemo da idemo naprijed i da radimo na integracijama u Evropsku uniju kada smo protektorat dijela velikih sila?

Nametanje ne može da donese stabilnost, neće donijeti toleranciju, niti pomirenje.

Teško je u takvim okolnostima raditi, na poslovima koje život građana čine boljim i kvalitetnijim. Prosto, stalno nas vraćaju u neku nestabilnost i grebu po jedva zaraslim ranama. Po ovim pitanjima moramo biti kao što smo bili tokom pandemije – čvrsti i jedinstveni.

Opština Sokolac bilježi svake godine sve veću privrednu aktivnost. Otvorena su nova postrojenja, postojeća su proširila svoje kapacitete, a sada postoji pored zainteresovanosti domaćih i interesovanje stranih investitora za dalja ulaganja. Drvna industrija se brzo oporavlja od pandemije i zatvaranja, a poljoprivreda bilježi rast. Građevinska industrija čiji je motor preduzeće niskogradnje „Romanijaputevi“ širi proizvodnju. Izgradili smo nove vodovode, rekonstruisali stare, rješavamo pitanje otpadnih voda, gradićemo postrojenje za prečišćavanje pijaće vode i postrojenje za prečišćavanje i tretman otpadnih voda Izgradili smo nove ulice i asfaltirali mnoge neasfaltirane. Izgradili smo uličnu rasvjetu tamo gdje je nije bilo, semafore i postavili video nadzor u gradu. Internet, televizija i telefonija su kvalitetniji zahvaljujući postavljanju novog optičkog kabla. Izgradili smo nekoliko igrališta sa mobilijarima za djecu, rekonstruisali objekte osnovne škole, Javne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje kao i zgradu Opštine, koja sada izgleda na ponos svih nas.

U toku su pripreme za rekonstrukciju objekata Dom zdravlja, za čije potrebe su obezbijeđena dva nova sanitetska vozila i medicinska oprema. Obezbijeđena su i vozila za potrebe JU Centar za socijalni rad i Komunalne policije opštine Sokolac. Uz pomoć donatora izgradili smo 81 stambenu jedinicu za lica koja nisu rješila svoje stambeno pitanje.

U planu je izgradnja Gradske kuće u kojoj će biti smješten muzej, spomen soba, turistička organizacija, pozorište, biblioteka i dio lokalne uprave.

Poljoprivredna proizvodnja je prema zvaničnim podacima u stalnom porastu, kako u količini proizvedenog i otkupljenog mlijeka, tako i u proizvodnji mesa, krompira i plasteničkog povrća. Završili smo proces brendiranja Romanijskog kajmaka. Konačno je rješen status Centra za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, Famineksa i Vrela Bioštice. JKP „Sokolac“ redovno vrši održavanje grada i kvalitetno pruža usluge grijanja i pogrebne usluge.

Posebnu pažnju poklanjamo socijalno-ugroženom stanovništvu, boračkoj populaciji i višečlanim porodicama. Dali smo podršku bračnim parovima zainteresovanim za vantjelesnu oplodnju. Već duži niz godina broj novorođenčadi ne opada i kreće se oko 100 djece u toku jedne godine. Zanemarljiv je procenat onih koji odlaze sa područja naše opštine.

Ostvarili smo veoma kvalitetnu saradnju sa nevladinim sektorom i svim ustanovama i institucijama na području naše opštine. Posebno želim da naglasim doprinos Omladinske ogranizacije „Sokolac“, Udruženja građana „Sveti Vasilije Ostorški“, Planinarskog društva “Glasinac” Sokolac, Udruženja građana „Aurora“, Udruženja pčelara „Glasinac“ kao i otkupljivanja, proizvođača i prerađivača ljekovitog bilja.

Moram istaći veoma kvalitetno obrazovanje na području naše opštine, od predškolskog do visokog obrazovanja.

Sa Romanije se šalju pozitivne i optimistične poruke. Te poruke se šire i osjeti se entuzijazam u oblasti turizma. Moram da napomenem da mi sada radimo na razvoju turizma i da tu ima mnogo prostora za napredovanje. Odlične mogućnosti imamo za seoski, vjerski, sportski i posebno planinski turizam.

Radimo „Strategiju razvoja turizma 2021-2025“ u kojoj ćemo i domaćim i stranim investitorima predstaviti mogućnosti ali i projekte i ideje u koje je profitabilno ulagati. Prva smo opština u Bosni i Hercegovini koja je potpisala deklaraciju opštine bez brana, čime nije dozvoljena izgradnja minihidrocentrala na našim rijekama.

Pripremili smo javni poziv za idejno rješenje zatvorenog bazena i tribina stadiona kao jedne cjeline u SRC Bara, gdje već imamo odlične terene, trim staze, teniske terene.

Podsticaćemo poboljšanje i povećanje smještajnih kapaciteta. Želja nam je da iskoristimo prirodne potencijale, nadmorsku visinu koja pogoduje pripremi sportista i da budemo prepoznati kao destinacija koja ima odlične infrastrukturne uslove za ovaj vid turizma.

Ekstremni sportovi imaju veliki broj poklonika na našim prostorima, tako da se zahvaljujući njima, a uz podršku opštinskih vlasti razvija i ovaj vid turizma, što su prepoznali brojni gosti. Vožnje četvorotočkašima, kroserima, montibajk, letovi koje organizuje Aero klub Soko, zmajevi, paraglajding, neke su od atrakcija u Sokocu i na Romaniji.

U pomenutoj strategiji svoje mjesto će naći i izgradnja planinskog resorta „Sokolov grad“ na Romaniji. Ono što je Jahorina za Pale, to će biti Sokolov grad na Ravnoj Romaniji za Sokolac. Kuće u tradicionalnom stilu, apartmani, sportski tereni, salon za zabavu, samo su neki od sadržaja. Glavni cilj projekta je očuvanje tradicije, kulture i običaja ovog prostora, odnosno da se iz zaborava otrgne planinska dinarska kuća i taj stil gradnje. Moramo upoznati i domaću ali i međunarodnu javnost sa kulturno-istorijskim nasljeđem, sa stećcima koji su pod zaštitom Uneska.

Sve što smo ostvarili u prethodnom periodu moramo se zahvaliti svim nivoima vlasti, a posebno Vladi Republike Srpske i međunarodnim donatorima.

Sokolac dakle ima šta da ponudi gostima, turistima, investitorima, ali i domaćem stanovništvu. Volimo svoj grad svaki dan i svuda i predano radimo da budemo bolji i da nam bude bolje.

Oznake: Milovan Bjelica