Svijet 24.08.2020.

“BJEŽE KAO PACOVI” Lukašenko naoružan automatskom puškom nadlijetao demonstrante (VIDEO)

ČITANJE: 1 minuta

U Minsku je sinoć bez incidenata završen masovan protest protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji je situaciju u gradu pratio iz helikoptera i iz svoje rezidencije.

Ubrzo su neki demonstranti otišli do Trga državne zastave i predsjedničke rezidencije, gdje ih je zaustavila specijalna policija, a drugi su se vratili na Trg nezavisnosti. U međuvremenu je Lukašenko izašao iz rezidencije i zahvalio policiji koja je štitila zgradu.

Portparolka Lukašenka Natalija Ajsmont rekla da je predsjednik radio cijeli dan u svojoj rezidenciji, nadgledajući situaciju i opozicione proteste. Helikopterom je obišao grad i vratio se u rezidenciju, naoružan automatskom puškom “kalašnjikov” i sa zaštitnim pancirom.

Na snimku koji je objavila državna televizija Bjelorusije vidi se kako Lukašenko gleda kroz prozor helikoptera, a zatim stupa u vezu sa, vjerovatno, pilotom, kome naređuje: “Bliže, bliže trgu… Ne vidim trg… lijevo, još lijevo”, misleći na Trg Pobjednika kuda su se kretali demonstranti u pravcu centra.

Kroz prozor se vidio i kordon policije i tehnike koji su demonstrantima pregradili put ka predsjedničkoj rezidenciji, prenio je “Blic”.

“Kao pacovi bježe” prokomentarisao je Lukašenko odlazak demonstranata od predsjedničke rezidencije.

(N.S/ Banjaluka.net)