Vijesti 25.10.2015.

Bler se izvinio za greške u ratu u Iraku i uspon IS

ČITANJE: 1 minuta
Toni Bler
Bivši britanski premijer Toni Bler izvinio se zbog grešaka koje je koalicija sa SAD-om napravila tokom rata u Iraku 2003. godine i priznao djelimičnu odgovornost za uspon Islamske države, ali i naglasio da ne žali zbog svrgavanja sa vlasti Sadama Huseina.
– Ima elemenata istine u tvrdnjama da je rat u Iraku izazvao pojavu IS, oni među nama, koji su uklonili Sadama (Huseina), snose dio odgovornosti za situaciju u Iraku danas –  naveo je Bler.

U intervjuu američkom kanalu vijesti CNN, Bler se izvinio zbog “nekih grešaka u planiranju”, kao i “grešaka u njihovom razumijevanju onoga što će se dogoditi kada su uklonili diktatorski režim”, ali i naglasio da “teško može da se izvini za uklanjanje Sadama Huseina, jer bi Irak u suprotnom postao ono što je Sirija danas”.

Na pitanje da li je rat bio glavni uzrok uspona IS, Bler je odgovorio da “mislim da postoje elementi istine u tome”.

– Današnji Irak je i dalje pod jakim pritiskom sektaških tenzija i bori se sa prijetnjom IS, sunitskih ekstremističkih grupa koje su nametnule svoju brutalnu vladavinu u značajnim dijelovima na sjeveru i zapadu zemlje – rekao je Bler za CNN.

Bler je priznao djelimičnu odgovornost za uspon IS.

– Naravno, ne možete da kažete da oni od nas koji su uklonili Sadama 2003. godine ne snose bilo kakvu odgovornost za stanje u 2015., ali važno je da shvatimo da Arapsko proljeće koje je počelo 2011. godine, takođe ima svoj uticaj na Irak danas i da je IS zapravo došao do izražaja iz njihove baze u Siriji, a ne u Iraku – navodi Bler u intervju-u američkoj televiziji.

(Novosti)