Svijet 04.02.2023.

Blinken odgodio posjetu Kini zbog spornog balona, Peking tvrdi da je riječ o meteorološkom cepelinu

ČITANJE: 2 minute

Američki državni sekretar Antony Blinken odgodio je posjetu Kini nakon što je kineski balon primjećen iznad Sjedinjenih Država, potvrdio je američki dužnosnik, prenosi Reuters. Blinken je posjetu trebao započeti u petak 3. februara.

Objašnjavajući razloge odgađanja posjete, Blinken je kineskom šefu diplomacije poručio da je “neodgovorno od Pekinga da pošalje nadzorni balon iznad američkog tla”.

U telefonskom razgovoru s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem, Blinken je ocijenio da je taj potez “jasno kršenje američkog suvereniteta i međunarodnog prava, koje je potkopalo svrhu putovanja”, saopštio State Department.

Kina: Žalimo što je zalutao

Kina je ranije saopštila da je balon koji leti iznad Sjedinjenih Država ustvari meteorološki cepelin. Izrazili su i žaljenje što je balon zalutao u američki zračni prostor.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da će nastaviti komunikaciju sa Sjedinjenim Državama kako bi ispravno postupili u ovako neočekivanoj situaciji.

“Cepelin je iz Kine i civilne je prirode, a koristi se za meteorološka i druga naučna istraživanja. Zbog uticaja zapadnih vjetrova i ograničene mogućnosti upravljanja, cepelin je skrenuo s planiranog kursa”, rečeno je.

“Kina žali što je cepelin zbog više sile greškom zalutao u Sjedinjene Države”, dodaje se.

Balon promijenio kurs, tvrdi Pentagon

Američka vojska saopštila je u petak da je kineski balon promijenio kurs. Kako je navedeno, sada lebdi prema istoku, na visini od oko 18.300 metara iznad centralnih dijelova Sjedinjenih Država, pokazujući sposobnost za manevrisanje.

“Znamo da je ovo kineski nadzorni balon i da ima sposobnost manevrisanja”, izjavio je brigadni general Ratnog zrakoplovstva Patrick Ryder na brifingu za novinare u Pentagonu, odbijajući da kaže kako je bio napajan ili ko ga je u Kini kontrolirao tokom leta.

Rekao je kako Pentagon očekuje da će balon nastaviti da putuje američkim zračnim prostorom još nekoliko dana, ističući da neće precizirati gdje je balon tačno pozicioniran jer ne želi ulaziti u ciklus ažuriranja “sat po sat”.

Razmatrano obaranje?

Američki dužnosnici su ranije rekli da kineski špijunski balon leti iznad Sjedinjenih Država već nekoliko dana.

SAD i Kanada pratile su špijunski balon koji je letio na velikoj visini iznad Sjeverne Amerike i osetljivih vojnih lokacija. Balon je letio iznad Aleutskih otoka na Aljasci i kroz Kanadu prije nego što se pojavio iznad grada Billingsa u saveznoj državi Montana.

Pentagon je u četvrtak uveče objavio prisustvo balona u zračnom prostoru SAD, a kanadska vlada je 3. februara saopštila da istražuje “drugi potencijalni incident”.

Na zahtjev predsjednika SAD Džozefa Bajdena, Pentagon je razmatrao obaranje balona, ali je procijenjeno da bi to bio rizik za ljude na zemlji, rekao je jedan neimenovani američki zvaničnik, prenosi RSE.

(SB)

Oznake: Entoni Blinken