Svijet 01.12.2021.

BLINKEN: SAD će uvesti Rusiji sankcije, najteže do sada, ako napadne Ukrajinu

ČITANJE: 1 minuta

Sjedinjene Američke Države danas su pozvale Rusiju da povuče svoje vojnike sa ukrajinske granice, upozoravajući da bi ruska invazija izazvala sankcije teže od svih do sada nametnutih.

“Ne znamo da li je predsjednik Vladimir Putin donio odluku da izvrši invaziju. Znamo da on postavlja kapacitete da to učini u kratkom roku ako tako odluči”, rekao je američki državni sekretar Anthony Blinken, prenosi Reuters.

On je dodao da su, ako Rusija krene putem konfrontacije kada je u pitanju Ukrajina, jasno stavili do znanja da će “odgovoriti odlučno, uključujući niz ekonomskih mjera visokog uticaja od kojih su se uzdržavali u prošlosti”, prenosi Klix.

Blinken je odbio da navede sa kojim sankcijama bi se Rusija mogla suočiti i ohrabrio je i Moskvu i Kijev da se vrate diplomatiji i ožive mirovni plan za istočnu Ukrajinu iz 2014. godine.

Američki državni sekretar govorio je u Rigi, nakon savjetovanja sa ministrima vanjskih poslova NATO-a i Ukrajine o ruskom nagomilavanju više od 90.000 vojnika u blizini granice.

(SB)

Oznake: Entoni Blinken