Svijet 26.01.2022.

BLINKEN: SAD poslale odgovor Rusiji, zahtjev da NATO odustane od Ukrajine neprihvatljiv

ČITANJE: 1 minuta

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) izjavio je da nisu pozitivno odgovorili na zahtjev Rusije da se “Ukrajina ne prihvati u NATO” te da nema promjena u politici otvorenih vrata Alijanse, javlja Anadolu Agency (AA).

Blinken je na konferenciji za novinare u američkom Stejt Departmentu potvrdio da su danas dali pisani odgovor na ruske sigurnosne ponude. Navodeći da pojedinosti pisanog odgovora neće dijeliti s javnošću, Blinken je naglasio kako žele da se diplomacija s Rusijom nastavi u okviru “dobrih namjera”, prenosi Avaz.

On je naveo da su također objasnili područja u kojima bi mogli raditi pronalazeći zajednički jezik s Rusijom, te dodao:

– Identificirali smo druga područja u kojima vidimo potencijal za poboljšanje saradnje. Ponudili smo Rusiji dodatni sporazum, uz New Start sporazum, za smanjenje strateškog naoružanja u Evropi, uključujući nuklearne projektile, da na taj način povećamo transparentnost i stabilnost – kazao je Blinken.

SAD nastavile podržavati sigurnost Ukrajine

Ističući da će Sjedinjene Američke Države nastaviti podržavati sigurnost Ukrajine, Blinken je kazao da su Kijevu ove sedmice poslali 283 tone vojne pomoći, te da bi u narednim danima mogli isporučiti dodatne količine.

Dodao je kako SAD nisu dale pozitivan odgovor na prijedlog Rusije o eventualnom neulasku Ukrajine u NATO, te naveo da nema promjena u politici otvorenih vrata Alijanse.

– Ponovili smo ono što smo govorili mjesecima. Nastavit ćemo politiku “otvorenih vrata” NATO-a. Nema promjene u našem stavu. Rasprava o politici otvorenih vrata nije nešto što bi SAD učinile jednostrano. Mislim da ne mogu biti jasniji od toga, nastavlja se politika otvorenih vrata. Ovo je naše opredjeljenje – poručio je Blinken.

(SB)

Oznake: Entoni Blinken