Politika 05.12.2021.

Blinken zahvalio BiH na učešću u vojnoj misiji u Afganistanu

ČITANJE: 1 minuta

Državni sekretar SAD Antony Blinken uputio je pismo Biseri Turković, zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrici vanjskih poslova BiH.

Blinken se u pismu, između ostalog, zahvaljuje BiH na učešću u vojnoj misiji u Afganistanu.”Sjedinjene Američke Države cijene partnerstvo sa BiH i nadaju se nastavku saradnje u budućnosti. Želim izraziti zahvalnost naše vlade na vašem doprinosu zajedničkim naporima u borbi protiv terorizma i osiguravanju bolje budućnosti za afganistanski narod”, naveo je Blinken.

Također, Blinken naglasio da su pripadnici Oružanih snaga BiH bili dio vojne misije od 2009. godine do 2021.

“Oružane snage BiH su pružale zaštitu od kritične važnosti elementima NATO-pokazujući marljivost i visok nivo obučenosti. Nadamo se da ćemo nastaviti saradnju na ekonomskom i humanitarnom polju u Afganistanu”, istaknuo je Blinken, objavila je Turković na Facebooku. Prije nekoliko dana Blinken i Turković su zajedno učestvovali i govorili na ministarskom vijeću OSCE-a u Štokholmu.

Podsjetimo da je Turković na Ministarskom vijeću OSCE-a u Štokholmu pred blizu 50 šefova diplomatije govorila je o trenutnoj situaciji u BiH koja je veoma opasna te direktno prozvala odgovorne.

Turković je rekla da iskrenost tjera da kažemo da visoki zvaničnik vlasti BiH i lider najveće stranke iz jednog bh. entiteta efektivno poziva na secesiju tog entiteta, piše Klix.

Turković se obratila skupu na kojem su, između ostalih, govorili i američki državni sekretar Antony Blinken i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Samit je održan u kontekstu sigurnosnih okolnosti u Evropi i svijetu, a poslane su poruke međunarodne solidarnosti, dijaloga i zajedničkih napora u borbi protiv globalnih izazova.

(E.M)