Vijesti 19.05.2019.

Blizu osam miliona KM za nove vodovode

ČITANJE: 1 minuta

Blizu osam miliona KM biće uloženo u izgradnju novih vodovoda na seoskom i prigradskom području Banjaluke. Ova, dodatna sredstva, biće obezbijeđena kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Prijedlog odluke o kreditnom zaduženju naći će se na narednoj sjednici Skupštine grada, s tim da je ovim dokumentom predviđeno zaduženje kod EBRD-a u iznosu od 7,8 miliona KM.

– Imamo probleme sa vodosnabdijevanjem u pojedinim dijelovima grada, a te projekte nismo mogli realizovati iz redovnih budžetskih sredstava. S obzirom na to da Grad ima dovoljno prostora za novo zaduženje, opredijelili smo se za eksterna sredstva koja će isključivo biti korišćena za ove namjene – istakao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

Ukoliko odluka dobije „zeleno svjetlo“ gradske Skupštine, tim novcem će, između ostalog, biti finansiran nastavak velikog vodovodnog sistema „Crno vrelo“, koji bi, po zaključenju projekta, trebalo da obezbijedi vodu za 20.000 stanovnika na rubnim područjima grada. Konkretno, kreditom EBRD-a bi se gradio podsistem „3vijezda“, na pravcu prema Gornjoj Piskavici i Radosavskoj, kao i podsistem „Bronzani majdan“ .

Istovremeno, biće nastavljena i izgradnja vodovodnog sistema za više dijelove naselja Česma, gdje je već počela izgradnja rezervoara.

Bolje vodosnabdijevanje mogu očekivati i mještani koji žive u višim djelovima Zelenog vira, Krmina, kao i stanovnici Kajmakčalanske i Šumadijske ulice. Putem ovog kredita, bila bi finansirana i gradnja kanalizacije u Ulica Vida Simurdžića.