Svijet 18.02.2021.

BLOKADA INFORMACIJA: Facebook zabranio sav medijski sadržaj u Australiji

ČITANJE: 2 minute

Kompanija Facebook saopštila je da je blokirala sav medijski sadržaj u Australiji zbog novog nacrta zakona u kojem nije precizirano šta je novinski sadržaj, što znači da Australijanci ne mogu da čitaju novinske vijesti na Facebooku, bilo da su sa domaćih sajtova ili stranih, prenose “Agencije”.

“Teška srca smo se odlučili na ovo ali se akcije koje smo preduzeli tiču zabrane plasiranja medijskog sadržaja, pa korisnici iz Australije ne mogu da dijele ili vide australijske ili međunarodne vijesti”, rekao je portparol kompanije Facebook.

Među blokiranima je i nekoliko naloga Vlade iz domena zdravlja, kao i hitnih službi.

Iz Facebooka su kasnije saopštili da su te stranice greškom blokirane, a australijska vlada je poručila da ovakav potez Facebooka ozbiljno narušava kredibilitet kompanije i platforme, dodao je BBC.

Sve se dešava usred prijedloga novog zakona koji želi platforme prisiliti da plaćaju medijima za preuzimanje njihovih sadržaja. Google je popustio, ali Facebook provodi svoje prijetnje i odlučio je da blokira novinske članke i informativne emisije u Australiji kao odmazdu za plan zakona kojem se kompanija očito protivi.

Naime, australijska vlada radi na “obvezujućem kodeksu ponašanja” koji određuje odnose između tradicionalnih medija koji su u finansijskim poteškoćama i internetskih divova, počevši od Googlea i Facebooka koji do većine globalnih prihoda dolaze putem digitalnog oglašavanja.

Iz Facebooka su poručili da prijedlog tog zakona ‘potpuno pogrešno shvata vezu između njihove platforme i izdavača’. Australija je ranije takve prijetnje sa strane Facebooka nazivala ‘pogrešno zamišljenima’.

Inače, samo nekoliko sati prije Facebookove objave, Google je pristao platiti News Corpu u vlasništvu Ruperta Murdoka za sadržaje s veb stranica s vijestima njegovog medijskog carstva, piše “BBC”.

To “istorijsko partnerstvo” će im omogućiti izbjegavanje prisilne arbitraže predviđene budućim zakonom u slučaju neuspješnih pregovora s medijima.

Direktor Facebooka za Australiju i Novi Zeland Vilijam Iston rekao je da će se sigurno puno ljudi pitati zašto reagiraju drugačije od Googlea.

(N.S)

Oznake: Australija, Facebook