Vijesti 29.12.2020.

BLOKADA: Stanovnici Bradine kod Konjica protiv dolaska migranata, u Lipi čeka 18 autobusa

ČITANJE: 2 minute

Osman Ćatić, načelnik Konjica, za Klix.ba je kazao da su danas dobili informaciju da će dio migranata iz Bihaća biti smješten na Bradini te dodaje da Općina Konjic nije imala nikakva saznanja niti je bila uključena u bilo kakve radnje po tom pitanju. Blizu 200 mještana je blokirali krug oko kasarne.

“Mještani su to čuli putem medija i sami su se organizovali i blokirali krug kasarne. Mogu reći da imovinsko-pravni odnosi kasarne nisu riješeni i nalazi se u dvorištu osnovne škole, nalazi se uz cestu naseljenog mjesta i samim tim stanovnici Mjesne zajednice Bradina se protive tome da na ovakav način se postupa prema tom lokalitetu i da migranti s područja Bihaća budu tu smješteni”, kazao je.

Ćatić ističe da niko ne bježi od toga da snosi jedan dio tereta migrantske krize, ali smatra da treba biti raspoređeno na cijeloj teritoriji BIH i svaka općina treba biti uključena.

“Oko 200 ljudi se okupilo, a pristiže još mještana. Općinska inspekcija je utvrdila nepravilnosti u toku ovoga postupka”, reako je.

Načelnik Konjica naglašava da objekat bivše kasarne nije zatvorenog niti poluotvorenog tipa.

“Nema ograde oko objekta, a tu treba smjestiti 500 migranata. Na tom dijelu prolaze stariji, svi se boje za sigurnost nakon svih natpisa o dešavanjima koje se vežu za migrante”, poručio je.

Podsjetimo, jedanaest autobusa s migrantima krenulo je danas s lokacije kampa Lipa kod Bihaća.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je kazao da će migranti privremeno biti smješteni na Bradini dok se ne napravi prihvatni centar na Lipi. S druge strane ministar finansija Bevanda je kazao da takva odluka nije donesena na Vijeću ministara BiH.

Vlada HNK je također poručila da se transport migranata vrši bez njihovog znanja.

(Klix)

Konvoj sa 1.000 ljudi

Osamnaest autobusa, oko hiljadu migranata, spremno je da napusti Lipu i krene ka Bradini kod Konjica.

Međutim, konvoj čeka već dva sata jer se Vlada HNK protivi ovakvoj odluci, javljaju izvještači sa lica mjesta.

Oznake: Bradina, migranti