Vijesti 09.09.2016.

Blokirani računi ZIBL-a, direktori se mijenjaju kao na traci

ČITANJE: 2 minute

Ovih dana u banjalučkom Zavodu za izgradnju, rade punom parom, i to da spriječe odlazak preduzeća u stečaj, kaže gradonačelnik Slobodan Gavranović.

Računi ZIBL-a već su mjesecima u blokadi zbog dugovanja prema dobavljačima ali i izvršnih presuda radnika koji su sudskim putem odlučili da dođu do svojih plata. Marku po marku, preduzeće naplaćuje svoja potraživanja i avanse kako bi se othrvalo stečaju.

“Koliko im je novca potrebno da ne odu u stečaj? 60.000 maraka koje ćemo obezbijediti, ja se nadam i oni i mi. Ono što mi možemo da obezbjedimo kroz naše obaveze, ne možemo mi da finansiramo ZIBL. ZIBL je akcionarsko društvo i to nije moguće sa stanovišta zakona niti je dozvoljeno jer je kažnjivo. To bi bilo krivično dijelo da sada mi iz budžeta usmjerimo sredstava da bi spašavali ZIBL”, rekao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

U vruću fotelju u ZIBL-u prije dvije sedmice sjeo je novi direktor, inženjer Mile Mitrović. Da su problemi u firmi tvrd orah, govori i činjenica da se u posljednjih godinu i po izmjenilo nekoliko direktora. Među njima i suprug premijerke Aleksandar Cvijanović koje je naslijedio Vojislav Tešanović, a do prošlog mjeseca rješenje za spas je na čelu Zavoda tražio dugogodišnji njegov radnik Bogoljub Ilikić.

Novoimenovani direktor zavoda za izgradnju Banja Luke Mile Mitrović rekao je da će razgovarati sa nama poslije današnjeg sastanka sa saradnicima kada će i sam imati više detalja o stanju u preduzeću ali i načinima na koji će da spriječi odlazak preduzeća u eventualni stečaj. Međutim do kasnih posljepodnevnih sati nismo uspjeli da dođemo do gospodina Mitrovića, jer se nije javljao na naše pozive.

Do svojih plata došao je bivši direktor Aleksandar Cvijanović. Uprava Zavoda se, na sudu nagodila da će bivšem direktoru isplatiti dugovanih 12 hilajda marka u šest jednakih mjesečnih rata. Zauzvrat Cvijanović se odrekao regresa i zateznih kamata.

(ATV)