Vijesti 04.10.2015.

Blumberg: Svijetu prijeti nestašica kafe

ČITANJE: 1 minuta
kafa
Svijetu koji uživa u kafi potreban je još jedan Brazil, najveći svjetski uzgajač i izvoznik tog zrna, ako želi da izbjegne nestašicu te sirovine, piše njujorška agencija “Blumberg”.

– Rastuća potrošnja, naročito na tržištima u razvoju, znači da će globalna proizvodnja morati da poraste za dodatnih 40 do 50 miliona džakova kafe u narednoj deceniji – izjavio je predsjednik i generalni direktor italijanske kompanije Ilikafe (Illycafe) za proizvodnju gotove kafe, Andrea Ili, dodajući da je to više od cjelokupnog roda Brazila.

Ako se uzme u obzir prijetnja od klimatskih promjena, kao i niske cijene koje obeshrabruju poljoprivrednike da povećaju proizvodnju, dobija se potencijalni problem, a to je, kako navodi “Blumberg”, nešto protiv čega poljoprivrednici, vladini zvaničnici i predstavnici te industrije nastoje da se izbore na ovonedjeljnom Globalnom forumu o kafi u Milanu.

– Prije ili kasnije, u narednim mjesecima ili godinama, moraćemo da donesemo ozbiljne odluke u pogledu toga šta da radimo. Ne znamo odakle će ova kafa dolaziti – rekao je Ili.

– Svijet se priprema za deficit u proizvodnji kafe od 3,5 miliona džakova u sezoni 2015/2016. godini – prema tvrdnjama švajcarske kompanije Volkafe.

Takav manjak, dodaje njujorška agencija, dolazi poslije globalnog deficita od 6,4 miliona tona u prethodnoj godini.

Od početka godine, cijene kafe su pale za 27 odsto, jer je slabljenje brazilske valute prema dolaru povećalo atraktivnost izvoza te južnoameričke zemlje, navodi njujorška agencija.

(Agencije)