Politika 11.10.2022.

BNTV montira scene paljenja glasačkih listića

ČITANJE: 2 minute

Kako saznaje portal Insajder.in iz izvora bliskih istrazi snimak objavljen na portalu BN televizije na kojem se navodno pale glasački listići na kojima je označen ,,X” pored imena Jelene Trivić su montaža.

Naime, na snimku se jasno vidi da glasački listići nisu presavijeni, što bi inače trebali i biti, jer se prilikom ubacivanja u glasačku kutiju svi listići presavijaju na pola.

Radi se o običnim, takozvanim ,,instruktivnim” glasačkim listićima koji su zapaljeni kako bi se prikazala navodna krađa glasova Jelene Trivić.

Nadalje, listići sa snimka u donjem dijelu nemaju žutu vrpcu (odštampanu žutu liniju) što govori da se ne radi o pravim glasačkim listićima, što se vidi na fotografiji ispod.

Pravi glasački listić istu liniju ima na sebi, kao na fotografiji ispod:

Takođe, na listićima koji su spaljeni se ne nazire obavezan pečat koji je svaki glasački listić trebao da ima, što se takođe vidi na prethodnoj fotografiji.

Opozicija i njima naklonjeni mediji nakon izbornog poraza uvode sve veći nemir među građane Republike Srpske, a uveliko spremaju planove da i nakon ponovnog prebrojavanja glasova izborni poraz pretvore u dodatne nemire, te dovedu do građanskih sukoba u Republici Srpskoj.

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske obavjestila je Okružno javnog tužilaštvo Doboj o snimcima koji su objavljeni na internet portalu BN TV-a, a na kojima se navodno vidi paljenje i uništavanje glasačkih listića.

U skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske, a u cilju utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa navedenim događajima, nadležni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj je naložila policijskim službenicima preduzimanje mjera i radnji, te je u skladu sa tim od BNTV-a pismeno zatraženo da dostavi sve informacije koje posjeduju o snimcima koje su objavili, kao i da dostavi same snimke radi daljeg kriminalističkog vještačenja.

Takođe, Uprava kriminalističke policije zatražila je i od Centralne izborne komisije BiH da se dostavi tumačenje serijskih brojeva glasačkih listića koji se vide na navedenim snimcima.

Oznake: Izbori