Politika 21.08.2020.

BODO VEBER, ANALITIČAR: Zapad bi mogao zaustaviti destrukciju u BiH forsiranjem ustavne reforme

ČITANJE: 2 minute

Republika Srpska i Kosovo ni u kom slučaju se ne mogu porediti, znaju to vrlo dobro Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, rekao je nemački politički analitičar i viši saradnik Centra za politiku demokratizacije iz Berlina Bodo Veber.

On je u intervjuu Vijestima podsetio da je „Dejtonska BiH suverena država, priznata i od strane Srbije i svojevremenih predstavnika bosanskih Srba, u kojoj nijedna poddržavna jedinica, pa tako ni Republika Srpska, nema pravo na secesiju, niti je RS država kako Dodik stalno insistira“.

Dodik je juče izjavio da su iz Republike Srpske dostavili dokumenta Vučiću u kojima ukazuju na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH i da su i time želeli da pokažu da zapadne zemlje imaju dvostruke aršine kada je reč o pitanjima Republike Srpske i Kosova i Metohije.

Veber je Dodikovo ponašanje ocenio kao standardno političko spinovanje.

Za razliku od RS, kaže Veber, Kosovo je nezavisna država, čije proglašenje nezavisnosti nije predstavljalo kršenje međunarodnog prava, kako je to pre deset godina razjasnio Međunarodni sud pravde.

„Dokumenta koja je Dodik navodno predao Vučiću da ih pokaže u Beloj kući, ako uopšte postoje, tamo neće igrati ama baš nikakvu ulogu. To je više potez za domaću upotrebu“, ocenio je Veber, prenose agencije.

On kaže da je napad na međunarodnu zajednicu Dodikova uobičajena politika.

„To je deo njegovog standardnog, čisto instrumentalnog pristupa prema Dejtonu, u kojem on sebe uzurpatorski stavlja u funkciju glavnog tumača sporazuma i bira iz Dejtonskog sporazuma ono što mu u datom trenutku odgovara, čime se, nažalost, već deceniju i po drži na vlasti“, kaže Veber.

Na pitanje zašto Kancelarija visokog predstavnika ne sankcioniše Dodika i “druge remetilačke faktore u BiH, s obzirom da ima mandat za to”, Veber kaže da je OHR na neki način izgubljen u prevodu.

„OHR je izgubljen u prevodu, u farsi takozvane tranzicije iz dejtonske u briselsku fazu, u kojoj je Zapad razoružavao OHR i sve ostale dejtonske instrumente, pri čemu briselska faza nikad nije došla“, smatra Veber.

Veber tvrdi i da Srbija nije garant Dejtonskog sporazuma, već je ona kao učesnik rata u BiH samo potpisnik, a smatra da nije moguće zaustaviti Dodika da svoju politiku gradi na neistinama i spinovima.

„To nije moguće, ali bi Zapad mogao zaustaviti tu destruktivnu političku dinamiku u BiH tako da konačno nađe političku snagu i volju za jednu stratešku politiku koja će biti usmerena na rešavanje strukuralnih problema dejtonske države, to jest nefunkcionalnost zarobljene države, preko forsiranja ustavne reforme“, rekao je Veber.

(SB/banjaluka.net)