BOGAT KULTURNI PROGRAM Otvoreno Art dvorište Banskog dvora

-Iskreno me raduje što evo već treću godinu uzastopno nastavljamo sa tradicijom održavanja kulturnih događaja u prostoru Art dvorišta Banskog Dvora i što smo ponovo jedna od retkih ustanova kulture koja realizuje programske sadržaje tokom čitavog ljeta.

Riječi su Mladena Matovića direktora Banskog dvora – Kulturnog centra, povodom otvaranja treće sezone u Art dvorištu Banskog dvora.

Sezona je otvorena koncertom džez sastava “JazzBless Band” iz Banjaluke.

Tradicionalni  džez  standardi koje su izveli Daniela Erceg, Marin Milutinović Maki, Jovan Erceg, Predrag Kovačević Peđa i Damir Ćorković najavili su seriju kvalitetnih nastupa domaćih muzičara i njihovih gostiju iz inostranstva.

– Art dvorište kao jedinstven kamerni prostor na otvorenom zaista pruža mogućnosti organizovanja raznovrsnih kulturnih sadržaja, a naš fokus u ovom mjesecu je usmjeren na predstavljanje kvalitetnih domaćih umjetnika i ansambala. Sezona na scenama Art dvorišta i Art terase trajaće sve do 20. septembra i uvjeren sam da veliko interesovanje i maksimalna posjećenost našim programima od strane publike, ni ove godine neće izostati – rekao je Matović.

Pažljivo kreiranim programom za avgust, menadžment Banskog dvora nastavlja sa propagiranjem ideje “kulturnog dragstora”, a ova ustanova kulture koja poslije sanacije sija u svom punom sjaju otvara vrata posjetiocima i u ljetnjem periodu.

-Velika mi je bila čast da nastupam pred ovako lijepom publikom. Prostor je fenomenalan, bašta je romantična, ugodna i da se sjedi i sluša muzika i da se stoji, prošeta, zapleše. Publika je bila fantastična, nemamo uvijek ovako posvećenu publiku. Toliko su bili sjajni da smo mi iz benda komentarisali da se osjećamo da smo u nekoj možda drugačijoj i daljoj zemlji. Pratili su aplauzima svaki solo dio, oduševljeni smo ljudima. Zaista sam zahvalni Banskom dvoru na pozivu da baš mi otvorimo treću sezonu događaja u Art dvorištu – kazala je Daniela Erceg vokalni solista sastava “JazzBless Band”.

-Stavljanje ovog prostora u funkciju je dobra ideja. Ovo je mali prostor sa velikom edukativnom dimenzijom. Ljudima su ponuđeni besplatni koncerti, kultura se plasira na jedan neposredan i nekomercijalan način. Vidno je da se ljudi ovdje osjećaju sasvim dobro, opušteno, a mi smo prezadovoljni njihovim reakcijama – rekao je Marin Milutinović Maki, gitarista sastava “JazzBless Band”.

Već 12. avgusta program se nastavlja kada će biti održan koncert ansambla “Bandoneon Square” koji se žanrovski ne može svrstati ni u jednu specifičnu muzičku kategoriju već se spektar melodija i ritmova širi od umjetničke muzike, tanga pa sve do džeza.

Do sada su održali više zapaženih koncertnih nastupa, a ovaj renomirani banjalučki sastav izvodi kompozicije Astora Piacole, Ričarda Galiana i drugih uticajnih kompozitora i umjetnika.

Muzički duo “Akvarel” koji u dvije boje, glasom Nemanje Lakića i zvukom gitare Stefana Tešanovića, “boji” i oživljava stare američke i brazilske klasike, nastupiće 15. avgusta, takođe u Art dvorištu.  Na njihovom nastupu publika ima priliku da uživa u numerama Frenk Sinatre, João Gilberta, Din Martina i brojnih drugih istaknutih izvođača ovog žanra. Gost večeri na njhovom nastupu biće violinista Slaven Bajić.

– U ovogodišnji avgustovski program Art dvorišta odlično se uklopio i  poetsko-muzički koncept pod nazivom “Note i slova” u okviru kojeg će jedan od regionalno najznačajnijih savremenih pjesnika Marko Tomaš čitati svoje stihove i puštati muziku koja ga inspiriše. Ovim događajem zakazanim za 16. avgust nastavlja se uspješna saradnja između Banskog dvora i Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”- rekli sui z Banskog dvora.

Nakon “Nota i slova” Art dvorište se ponovo vraća džez ritmu i to  kroz realizaciju koncerta sastava “Jazz trio”, koji će na sceni Art dvorišta nastupiti 19. avgusta. Trio čine poznati banjalučki muzičari Vladimir Tubić i Dragan Tabaković, a na sceni će im se pridružiti specijalni gost iz Brazila, gitarista Viktor da Kosta.

– Nakon ove džez poslastice, program u Art dvorištu nastavlja se 27. avgusta koncertom violinistkinje Natalije Todorović koja će se uz klavirsku pratnju Vlade Danića predstaviti djelima velikana umjetničke muzike ali i izvesti i svoje autorske kompozicije. Ova violinistkinja iza sebe ima veliki broj koncertnih nastupa, te značajan broj priznanja i nagrada – dodali su.

Poslednji koncert, poslednjeg dana u avgustu održaće jedinstveni kamerni sastav “BarabaR” kojeg čine violinistknja Ljubica Crnobrnja, akoredonista Ognjen Janjanin i perkusionista Zoran Vujić. Osnovna ideja  vodilja ovih umjetnika je stvaranje i izvođenje autorske muzike insipirisane folklorom i etno elementima, zasnovane na nešto klasičnijoj harmonskoj osnovi. Njihov repertoar obuhvataju i valceri, tango, filmska muzika, kao i obrade bezvremenskih pop-rok hitova.

Svi navedeni programski sadržaji u Art dvorištu počinju u 21 čas, a za svaki konkretan događaj dijele se besplatne pozivnice koje se mogu preuzeti  na biletarnici Banskog dvora, sedam dana prije samog događaja.

(Srpskainfo)

NAUČNICI OTKRILI: Ovo je najčešći način prenošenja zaraze koronavirusom

Naučnici su upozorili Svjetsku zdravstvenu organizaciju da u smjernicama za borbu protiv koronavirusa nije dovoljno uzeti u obzir opasnost od sitnih čestica koje lebde u vazduhu. Sad je i SZO uočila tu opasnost. 239 naučnika s raznih područja su u stručnom časopisu Clinical Infectious Diseases objavili su upozorenje: zdravstvene ustanove i Svjetska zdravstvena organizacija trebalo

“PJENA PARTI NA UKRINI” Ministarstvo osudilo upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske najoštrije osuđuje upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, a što je zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini od strane neodgovornih pojedinaca. Ministarstvo je zatražilo od Inspektorata Republike Srpske da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do

DOMAĆA PREDUZEĆA SE BRZO PRILAGODILA: Poslove iz kancelarije preselili na onlajn platforme

Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS rekao je da su se domaća preduzeća da bi opstala u jeku epidemije virusa korona morala  veoma brzo prilagoditi i dogovaranje poslova iz kancelarija i sa sajmova preseliti na onlajn platforme, čime su se za korak približili digitalnoj transformaciji, koja je neminovna. Ćorić je naglasio da je domaća privreda

Petrićevac dobija vrtić sa stotinu mjesta

Tender za opremanje prvog vrtića na Petrićevcu, u kojem će biti omogućen boravak za više od sto mališana, privodi se kraju. Trenutno su u toku zidarski i radovi na unutrašnjim hidroinstalacijama. Ovih dana, trebalo bi da bude ugrađena i spoljašnja bravarija na objektu budućeg vrtića. Kako bi vrtić po izgradnji bio pušten u funkciju, proveden