Magazin 26.07.2021.

BOGAT PROGRAM: Do kraja jula i tokom avgusta Banjaluka u znaku Kočića, festivala, sporta i zabave

ČITANJE: 3 minute

Festivali, sadržaji iz kulture, muzički događaji, dio su različitih dešavanja planiranih do kraja jula i tokom avgusta.

Tako će sugrađani i posjetioci grada na Vrbasu iz bogate ponude imati priliku da izaberu neki sadržaj za sebe.

U nastavku donosimo pregled dešavanja do kraja ovog i za naredni mjesec.

Muzički festival „Banjalučki dani muzike“ biće održan 30. i 31. jula na prostoru Vodenog parka “Akvana”. Prvog dana festivala nastupiće legendarne Ju grupa i Osvajači, a banjalučku publiku rasplesaće i poznata splitska grupa TBF, te banjalučki hard and hevi bend Racija. Drugi dan festivala rezervisan je za bezvremenske pjesme Riblje čorbe, nastup multitalentovanog Marka Luisa, te dinamičnu svirku Bijelo Dugme tribjut benda i prošlogodišnjih pobjednika Banjalučke gitarijade, grupe Katarza.

Kulturni dragstor ne posustaje ni tokom ljeta, pa će tako do kraja jula u Banskom dvoru biti održani koncerti Davorke Daše Bosnić i Damjana Stanišića (26. jul), kao i koncert Vanje Mišić i Sanje Čolić Zelić (Art dvorište, 28. i 29. jul).

Na ljetnoj sceni Gradskog pozorišta „Jazavac“ do kraja jula najavljeni su sljedeći sadržaji: predstave „Celo telo tu me boli“ (27. jul) i „Put po svijetu na trotinetu“ (28. jul), te projekcija serije „Kosti“, (31. jul). Repertoar za avgust pogledajte ovdje.

Do 27. jula traje manifestacija 18. Susreti Banjalučana „Vezeni most – 2021“ koja donosi više sadržaja kulturno-zabavnog i sportsko-rekreativnog sadržaja, čiji program možete pogledati ovdje.

Duh evropskih kulturnih metropola na ulice našeg grada donijeće manifestacija „Muzika i slikarstvo na trgovima Banjaluke“. U tri navrata, 31. jula, 14. avgusta i 7. septembra na otvorenom prostoru u centru grada, uz zvuke muzike – slikari će pred publikom stvarati nova umjetnička djela.

Za posljednji vikend u julu planirana je i Banjalučka motorijada MK „Istok“, a okupljanje bajkera zakazano je i za avgust (20-22. avgust) kada je na programu Moto fest „Banja Luka 2021“ Moto kluba „Stršljen“.

Avgust je u znaku manifestacije „56. Kočićev zbor“ u okviru koje će biti priređeno više različitih događaja, poput izložbi i književnih večeri na otvorenom, kojim će biti evocirano sjećanje na najvećeg književnika sa ovih prostora. Program će biti organizovan na više lokacija od 23. do 29. avgusta.

Prema Kalendaru turističkih manifestacija grada – za avgust je predviđeno i takmičenje „Kros dajak“ (1. avgust), za ljubitelje elektronske muzike Fresh Wave festival na banjalučkoj tvrđavi Kastel (6-8. avgusta), „Vivia Run&More Weekend“ festival sporta, zabave, edukacije, muzike i RMC polumaraton (27-29. avgust) i Wine park, festival vina (28. avgust).

Za posljednji vikend u avgustu najavljen je i Dječiji sajam, koji će biti održan u dvorani „Borik“.

Govornica na Trgu Krajine: Plan aktivnosti omladinskih organizacija
26. jul, 19.00 časova – nastup mladih ljudi koji će pričati lične priče o promjenama i važnosti građanskog i ličnog angažmana, u organizaciji Udruženja „Perpetum mobile“;
2. avgust, 19.00 časova – promocija projekta „Kreativni avgust“, u organizaciji „Zdravo da ste“;
12. avgust, 19.00 časova – koncert vokalnog ateljea “MAMA VOX” i predstavljanje polaznika škole pjevanja;
13. avgust, 19.00 časova – plesno veče u organizaciji „Salsa Luka“;
16. avgust, 19.00 časova – veče besjedništva u organizaciji Omladinske naučne inicijative.

Aktivnosti u centralnoj gradskoj ulici
Različite sportske aktivnosti u centralnoj gradskoj ulici od hotela „Bosna“ do „Palasa“, koja će biti otvorena samo za pješake, planirane su svakog vikenda do kraja avgusta.

(N.S)